Nivelul Dunarii scade, pretul electricitatii creste

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 16:57
4179 citiri
Nivelul Dunarii scade, pretul electricitatii creste
Foto: captura YouTube

Dunarea se confrunta cu un deficit de apa in conditiile in care precipitatiile sub forma de averse, inregistrate in ultimele zile si pentru intervale scurte de timp, s-au manifestat pe suprafete bazinale mici si nu au influentat semnificativ regimul hidrologic in bazine hidrografice, au explicat pentru specialistii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

"In lunile iunie si iulie 2017, regimul hidrologic al bazinelor hidrografice din Romania s-a situat la valori in general sub mediile multianuale lunare, desi regimul precipitatiilor a fost, in general, excedentar, indeosebi in sudul si nordul tarii unde s-au cumulat cantitati lunare de peste 100-180 mm atat in luna iunie cat si in luna iulie.

Din cauza faptului ca precipitatiile s-au inregistrat in intervale scurte de timp, au fost in general sub forma de aversa (care frecvent au avut si caracter torential) si s-au manifestat la un moment dat in general pe suprafete bazinale mici, acestea nu au influentat semnificativ regimul hidrologic la nivelul principalelor bazine hidrografice", a declarat Marius Matreata, directorul Centrului National de Prognoze Hidrologice din cadrul INHGA.

La Galati a aparut o insula pe Dunare - distractie pentru unii, griji pentru altii

In acest context, nivelul redus al Dunarii afecteaza semnificativ productia de energie hidro, care este cea mai ieftina. Spre exemplu, vineri dimineata, productia de energie in hidrocentrale era de doar 900 de MW, de trei ori mai mica decat in mod normal. Aceasta in conditiile in care 40% din productia Hidroelectrica provine de la hidrocentralele de pe Dunare, Portile de Fier I si Portile de Fier II.

Hidroelectrica asigura, la acel moment, doar 11% din productia la nivel national, fata de 30-33% intr-o perioada normala din punct de vedere hidrologic.

Deficit de energie ieftina are ca efect cresterea pretului electricitatii pe bursa, potrivit reprezentatilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Ne confruntam cu o situatie de hidraulicitate foarte redusa care s-a mai intamplat de cateva ori in decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleasi, adica o scadere a ofertei de vanzare in general, in piata, care s-a reflectat in special in PZU (piata spot - n.red.) cu o crestere a preturilor", a explicat Natalia Vlad, director in cadrul ANRE.

Astfel ca preturile pe bursa au ajuns la niveluri medii zilnice de peste 250 de lei pe MWh, de doua ori mai mari decat anul trecut in aceeasi perioada.

Pe de alta parte, reprezentantii Nuclearelectrica au precizat, ca nivelul actual al Dunarii permite functionarea in conditii optime a centrale nucleare de la Cernavoda.

"Centrala nucleara functioneaza la parametri normali, in conditii de securitate nucleara si nu este afectata de nivelul actual al Dunarii. De exemplu, la data de 27.07.2017, nivelul masurat al Dunarii era de 3.72 mdMB (metri Dunare la nivelul Marii Baltice), cu mult peste nivelul de adoptare a masurii conservative de oprire controlata a unei unitati. Conform datelor actuale, nu estimam ca productia CNE Cernavoda va fi afectata de scaderea nivelului Dunarii in perioada urmatoare", spun oficialii Nuclearelectrica.

De altfel, potrivit prognozei transmise de INHGA, se estimeaza o crestere a nivelului Dunarii in primele zile ale lunii august.

Datele INHGA releva faptul ca, in ceea ce priveste fluviul Dunarea, regimul hidrologic este influentat in principal de regimul hidrologic din bazinul Dunarii amonte de intrarea in tara (sectiunea Bazias), iar in lunile iunie si iulie acesta a fost deficitar in tot bazinul superior si mijlociu al Dunarii.

In ceea ce priveste prognoza de durata medie pentru raurile din Romania, hidrologii avertizeaza ca debitele medii zilnice vor fi in general in scadere, exceptand primele doua zile ale intervalului de prognoza, cand vor fi in crestere datorita propagarii pe cursurile inferioare ale Ialomitei si Siretului.

Cu totul izolat sunt posibile cresteri usoare de niveluri si debite pe unele rauri mici din zonele de deal si munte datorita precipitatiilor sub forma de aversa prognozate.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Dunare deficit apa, #Dunare energie hidro , #energie regenerabila