Romania ar putea transfera altor state surplusul de energie regenerabila, insa nu exista proceduri

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 16:53
4372 citiri
Romania ar putea transfera altor state surplusul de energie regenerabila, insa nu exista proceduri
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania isi va realiza obiectivul asumat in fata Uniunii Europene pentru anul 2020, ca 24% din consumul final brut de energie sa provina din surse regenerabile, astfel ca ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie verde, se arata intr-un raport privind promovarea si utilizarea energiei din surse regenerabile, publicat de Ministerul Energiei.

"Romania considera ca va realiza obiectivul global stabilit de 24% privind ponderea E-SRE (energiei din surse regenerabile - n.red.) in consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fara sa faca apel la transfer din alte state membre. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE in consumul brut de energie din anii 2013 si 2014 sunt 25,13%, respectiv 26,27%, depasind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativa de 19,66% pentru perioada 2013-2014", se precizeaza in raport.

Producatorii "verzi" avertizeaza: Romania ingroapa energia regenerabila - Statul provoaca haos

Astfel ca, pentru perioada urmatoare, expertii anticipeaza un excedent de energie regenerabila in sistemul energetic national.

"Pentru energia electrica produsa din SRE se estimeaza un excedent pentru anii 2013 - 2018 care ar putea constitui obiectul unor transferuri statistice. In prezent Romania nu a stabilit contacte si nu are proceduri prin care sa poata materializa transferuri statistice", potrivit documentului mentionat.

In raport se mai precizeaza ca, potrivit Legii 220/2008, pana la atingerea tintelor nationale privind ponderea energiei electrice din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare in consumul final brut de energie electrica, schema de promovare prin certificate verzi se aplica numai pentru acoperirea consumului final brut de energie electrica al Romaniei.

Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit certificate verzi pe care le vand pe o piata specializata, pentru un castig suplimentar fata de pretul energiei. Furnizorii sunt obligati sa cumpere aceste certificate si transfera costul lor in factura finala platita de consumatori.

Legea din 2008 acorda un numar mare de certificate pentru producatorii de energie verde, insa ponderea lor in factura finala a devenit foarte mare. Astfel ca autoritatile au inceput, din 2013, sa reduca subventiile.

Guvernul a aprobat pentru 2016, la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), o cota de 12,15% de energie regenerabila, fata de 17%, cat era prevazut initial in Legea 220/2008.

Protest al patronatelor din energia regenerabila

Asociatiile si patronatele din energia regenerabila au protestat fata de decizia Guvernului de a stabili o cota mai mica de energie regenerabila fata de ceea ce prevedea Legea 220/2008, afirmand ca nu vor mai avea unde sa-si vanda certificatele verzi si vor intra in faliment.

"In acest context, Asociatiile ce reprezinta investitorii in energia regenerabila din Romania - RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE condamna in mod ferm propunerea ANRE si protesteaza fata de decizia luata de Guvern. Aceasta decizie este profund gresita, bazata pe calcule neactualizate si ea va arunca in haos industria energiei regenerabile. Cu toate ca studiile prezentate in repetate randuri ANRE si Guvernului si confirmate neoficial (sau in cadrul Grupurilor de Lucru) de catre reprezentantii autoritatilor arata o pierdere de peste 2,1 miliarde lei intr-un singur an de zile (2014), relevand situatia dramatica a producatorilor de energie din surse regenerabile, aceste institutii arata in continuare nepasare, chiar rea vointa fata de singurul domeniu ce a generat investitii semnificative in sectorul productiei de energie electrica de-a lungul perioadei de criza", se arata intr-un comunicat comun.

Potrivit patronatelor din sector, cota aprobata de Guvern asigura vanzarea a doar 50% din certificatele verzi care vor fi in piata, deci producatorii nu vor mai avea unde sa vanda restul certificatelor.

"Potrivit Ordinului ANRE nr. 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimata de achizitie de certificate verzi, aferenta anului 2016, a fost stabilita la 0,317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12.116.662 certificate verzi in anul 2016 fata de 18.909.036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimarii ANRE generand-se astfel in 2016 un excedent de 6.792.374 certificate verzi la care se adauga si cel deja existent in piata de 4.045.324 bucati (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015) ", sustin investitorii.

Romania nu mai este paradis pentru energia verde: Cum au gonit alesii investitorii

Certificatul Verde (CV) reprezinta o forma de sustinere a energiei electrice produse din surse regenerabile si atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.

Sistemul de cote obligatorii reprezinta un mecanism de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unui numar de certificate verzi corespunzator cotelor obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuala de certificate verzi pentru 2015 a fost de 10,8%.

Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval (pret minim-pret maxim) stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim pentru protectia consumatorilor.

Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Romania energie regenerabila, #Romania energie regenerabila surplus , #energie regenerabila