Ziare.com

Cum scapi de certificatul energetic obligatoriu pentru locuinte?

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 11:17

   

Cum scapi de certificatul energetic obligatoriu pentru locuinte?
Incepand cu 1 ianuarie 2011 romanii care vor sa vanda o locuinta trebuie sa se prezinte la notari si cu un certificat care sa ateste performanta energetica a acesteia.

Desi ar trebui sa fie obligatoriu, in lege exista portite prin care pot fi realizate tranzactii imobiliare si fara certificat energetic. Astfel, cumparatorul poate accepta sa cumpere locuinta fara certificat energetic, asumandu-si riscul nedetinerii informatiilor din certificatul energetic, informeaza Romania Libera.

"Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii", se arata in Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

In certificatul energetic vor fi trecute informatii privind costurile cu intretinerea locuintei, incluzand printre altele consumul de caldura pentru incalzire, apa calda si iluminat.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In functie de acestea, fiecare apartament va fi incadrat intr-o clasa energetica, de la clasa A, care indica o eficienta energetica ridicata, la clasa G, eficienta energetica scazuta. Notarii nu vor putea legaliza tranzactiile imobiliare fara aceste acte.

Legea privind performanta energetica a cladirilor urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in decembrie 2009 sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic, pentru ca la acea data nu existau suficienti auditori acreditati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5208 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

TOT CE E OBLIGATORIU PRIN LEGE,

La noi poate fi facultativ,negociat.

 

buburuza draga,

ai uitat ca traim in Romania.Aici este tara tuturor posibilitatilor.

Nu e chiar asa

In cazul in care cumparatorul doreste certificat energetic, vanzatorul este OBLIGAT PRIN ACEASTA LEGE sa il prezinte. Pana acum primul putea sa vrea caci nimeni nu se sinchisea de ce dorea el.

Dar ca si vinzator,

eu as adauga la pretul casei pretul certificatului energetic.Nu stiu daca cel ce cumpara va fi foarte fericit sa plateasca in plus 400-500 euro.Eu ii dau casa cu tot cu certificat,asa ca trebuie sa imi recuperez banii.

stai linistit

la cum merg treburile in Romania, nu o sa mai vinzi nimic pana in 2012 cel putin...singurele schimbari de proprietari asupra locuintelor vor fi bancile care vor pune sechestru...iar pentru asta nu le trebuie certificat energetic...

CRED CA PRIMUL CERE,

Si al doilea cere si el si tot asa o vor cere de la unul la altul,si o sa mai cumpere papa pius.

Like Consulting

Certificat Energetic si Audit Energetic la pret redus livrat in maxim 24h. Reducere de 10% la plata online!
https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor