Ziare.com

De ce nu facem mai multa energie din murdarie?

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 23:07

   

De ce nu facem mai multa energie din murdarie?
Extras din gunoaie si nu numai, biogazul ocupa deocamdata un segment redus al sectorului autohton de energie regenerabila. Numai o infima parte din potentialul urias de la noi din tara este exploatat.

De ce este atat de important biogazul? Pentru ca, prin ardere, scade efectul de sera de 20 de ori si poate asigura independenta energetica a Romaniei.

Productia romaneasca de biogaz este, insa, aproape cea mai mica din Europa si, mai rau, net inferioara celei de dinainte de 1989, cand tara noastra era in top.

Intre timp, investitiile in biogaz vin greu sau se anuleaza in asteptarea normelor de aplicare a legii certificatelor verzi.

Reteta de reducere a poluarii

"Prin arderea biogazului se reduce efectul de sera de 20 de ori. Metanul rezultat prin degradarea anaeroba a deseurilor organice se capteaza in instalatiile de producere a biogazului. Astfel nu se mai emana liber in atmosfera si este transmis la arzatoare. Rezulta dioxid de carbon si apa. Efectul de sera este scazut pentru ca CO2 incalzeste atmosfera de 20 de ori mai putin decat metanul", a explicat pentru Green Report biotehnologul Teodor Vintila, profesor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara.

Procedeul de obtinere a biogazului este, in principiu, foarte simplu. Se iau resturi vegetale si animale, si dejectii, se pun intr-un recipient preferabil de inox, se adauga putina apa, se acopera, sa nu intre aerul, si se tin la cald. Descompunerea si fermentarea materiei organice dau in final biogaz, sau bio-metan, cum i se mai spune.

Acesta are o compozitie chimica diferita de gazul natural datorita continutului scazut de metan (aproximativ 60%).

Citeste mai multe despre Energie din murdarie pe Green Report.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pentru ca...

...facand murdaria,
se consuma toata energia :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor