Din octombrie, putem cere bani de la stat pentru a ne renova casele

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 17:25
7967 citiri
Din octombrie, putem cere bani de la stat pentru a ne renova casele
Foto: Casa Solaris

Romanii vor putea cere bani de la stat pentru a-si renova locuintele, prin intermediul programului "Casa Verde", care incurajeaza folosirea energiei regenerabile.

Ghidul de finantare a fost publicat in Monitorul Oficial, iar dosarele vor putea fi depuse in perioada 10 - 24 octombrie 2016 la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta.

Prin Programul "Casa Verde", populatia si persoanele juridice pot primi bani pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie regenerabila.

Bugetul alocat este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.

Ce poti face cu acesti bani

Prin "Casa Verde" poti obtine bani pentru achizitia panourilor solare si pompelor de caldura, astfel:

  • - poti primi pana la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
  • - poti primi pana la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate;
  • - poti primi pana la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer.

Cum intri in program

Pentru accesarea finantarilor prin "Casa Verde", trebuie sa depui dosarul de finantare la Agentia Teritoriala de Protectie a Mediului, apoi sa urmaresti site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a afla decizia de acceptare sau respingere in program.

Urmeaza apoi semnarea contractului de finantare cu AFM, demararea lucrarilor si, in final, depunerea cererii de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.

Pentru semnarea contractului de finantare cu AFM, ai la dispozitie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agentiile teritoriale care au intrat in posesia contractelor.

In ceea ce priveste persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult.

In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele juridice pot depune dosarele de finantare in intervalul 17 octombrie - 14 noiembrie 2016.

Guvernul pregateste alte doua proiecte care incurajeaza folosirea energiei regenerabile, anume "Casa Verde Plus" si "Natura". Afla mai multe detalii despre aceste programe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#bani stat renovare case, #bani stat renovare locuinte, #bani stat energie regenerabila, #program Casa Verde , #energie regenerabila