Ziare.com

Energia regenerabila va creste costul electricitatii?

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 22:25

   

Energia regenerabila va creste costul electricitatii?
Energia regenerabila este extrem de costisitoare pentru populatie, a declarat presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu.

Aceasta energie este foarte scumpa deoarece presupune si investitii foarte mari, iar consumatorii finali vor resimti acest lucru in pret, a spus Lungu, citat de Adevarul.

Anul viitor, cand vor fi puse in functiune mai multe parcuri eoliene, care vor produce 1,5 TWh de energie, influenta asupra pretului va fi de 7 lei pe MWh, adica de 2 - 3 la suta, daca se va pastra actuala legislatie, potrivit lui Lungu.

Presedintele AFEER a completat ca, daca se aplica noua schema de sprijin, care ofera producatorilor mai multe stimulente, cresterea va fi de 14 lei pe MWh, adica de 4 - 6 la suta.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Acest lucru nu inseamna neaparat ca va creste factura cu acelasi procent, pentru ca aceste influente ar putea fi compensate cu alte scaderi", a explicat Lungu.

De asemenea, directorul din cadrul ANRE Maria Manicuta a admis faptul ca aplicarea acestei legi va avea un impact puternic asupra pretului la consumatorul final.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2055 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Halo domnu' Lungu !!!!

ca sa vinzi corentu ala pe care-l produce eoliana,trebuie musai sa-l vinzi cel putin la acelasi pret cu ceilalti producatori de pe piatza ,daca nu chiar mai ieftin(ca sa ai si momeala la clienti).Chestia cu investitia e o barba lunga,investitia se amortizeaza si chestia cu amortizatu'(calculul care va sa zica )e treaba producatorului.Nu mai vehiculati procente si impact puternic ca pute.

 

Domnu' Lungu!!!!

Prima problema care ar trebui pusa ar fi aceea ca sa producem la eficienta maxima in unitatile pe care le avem. A doua problema ar fi ca la consumator sa avem eficienta maxima in utilizarea energiee. In al treilea rand ar trebui sa ne preocupe inlocuirea treptatat si pe masura ce durata de viata expira a unitatilor aflate acum in exploatare. Dar inlocuirea trebuie facuta avand in vedere sursa primara de energie, costurile materiei prime primare (combustibil, disponibilitatea acelor surse primare, costul de productie si pretyul de vanzare in piata de energie electrica.
Din acest punct de vedere energia eoliana are uele avantaje dar si dezavantaje. Dar nu este normal ca profitul producatorilor de energie eoliana sa se fac din stimulente care incarca pretul de vanzare catre consumatori. Daca producatorii de energi eoliana nu au un pret de productie sub costul cel mai mare al unui producator existent si admis in piata investitia nu isi are sens. Avand in vedere ca "vantul" e gratis... si ca duratat de amortizare a unor investitii in energie este de 8 - 10 ani incep sa am indoielei asupra onestitatii investitorilor cat si a celor care fac reglementari (recte ANRE!).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor