Guvernul reduce sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 21:48
2372 citiri
Guvernul reduce sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila

Guvernul va reduce, de la 1 ianuarie, sprijinul acordat producatorilor de energie eoliana si unitatilor fotovoltaice.

Astfel, producatorii de energie eoliana vor primi, in perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, fata de doua certificate, cat este norma in prezent. In schimb, sprijinul prevazut pentru perioada incepand cu anul 2018 va creste fata de cel reglementat in prezent - 1,25 certificate fata de unul singur, potrivit Mediafax.

In ce priveste unitatile fotovoltaice, aceastea vor primi trei certificate verzi pe MWh, incepand cu 1 ianuarie, adica jumatate din cat primesc in prezent.

Polonia da energia verde pe carbune si gaze de sist, pentru independenta energetica

Inca 12 proiecte fotovoltaice au unda verde de functionare

De asemenea, in cazul microhidrocentralelor cu putere mai mica de 10 MWh, numarul certificatelor verzi va scadea de la 3 la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.

Guverul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care sunt acordate gratuit de Transelectrica pentru energia produsa si livrata in retea.

Certificatele verzi sunt apoi vandute catre furnizori, obligati prin lege sa le cumpere, pentru ca o parte din consumul final de energie sa fie asigurat de surse regenerabile.

Insa Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a constatat ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energia produsa, raportate la costul investitiilor in centrale de productie. Astfel, ANRE a recomandat Guvernului reducerea numarului de certifiate verzi acordate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Guvern redus certificate verzi, #certificate verzi energie regenerabila, #certificate verzi producatori energie eoliana, #certificate verzi unitati fotovoltaice , #energie regenerabila