Ziare.com

Modificarea acordarii de certificate verzi ne-ar costa 4 miliarde de euro

Joi, 07 Martie 2013, ora 17:00

   

Modificarea acordarii de certificate verzi ne-ar costa 4 miliarde de euro
Romania ar putea pierde investitii de patru miliarde de euro in energia regenerabila, daca guvernul va modifica schema de sprijin pentru acest sector, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

"Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu, citat de Mediafax.

Potrivit spuselor sale, in industria energiei regenerabile din Romania sunt angajate aproximativ 4.000 de persoane, din care 1.000 in sectorul fotovoltaic. De asemenea, el a precizat ca, in 2012, statul a incasat 500 de milioane de euro de la aceasta industrie.

Recent, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca va modifica legea privind acordarea certificatelor verzi, urmand ca schema de sprijin sa fie redusa la aproximativ jumatate.

Costul achizitiei certificatelor verzi se reflecta, ulterior, in facturile platite de consumatorii finali.

In Romania functioneaza, in prezent, centrale eoliene cu o putere instalata de 1.600 MW si unitati fotovoltaice de 50 MW. De asemenea, exista centrale de biomasa de 44 MW si microhidrocentrale cu puteri sub 10 MW fiecare. In total, energia regenerabila reprezinta 10% din capacitatea de productie a energiei la nivel national.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1746 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

iarasi tampeniile astea verzi

Auzeam acum cativa ani despre demararea investitiilor in parcuri eoliene in dobrogea si prin alte parti, texte despre potentialul mare pe care il are Romania in acest domeniu, blabla. Cand, de fapt, faptul ca statul roman era printre cele mai generoase la acordarea de certificate verzi (subventii cu sursa de finantare direct de la populatie) a determinat ca investitorii sa vina aici. Subventia grasa le face investitia extrem de rentabila, amortizandu-se in cativa ani, pe spinarea populatiei, care plateste aproape dublu pentru energia produsa de astfel de surse. Ok, daca statul roman ar fi avut un deficit de productie de energie si daca strategic ar fi fost nevoie de independenta energetica in domeniul electricitatii, sa zicem. Dar asa, vom produce energie in surplus, fiind nevoiti sa exportam, dar de exportat renteaza s-o vindem doar pe cea hidro. Ramane ca energia "verde" sa fie platita de populatie, umfland facturile artificial, cand puteam sa nu ne legam la cap.
Asa de mare e inghesuiala la investitii "verzi" incat ne apropiem de limita la care sistemul invechit de transport poate prelua aceasta energie. Si investitorii se bat sa intre pe piata, datorita certificatelor verzi acordate cu marinimie. Mai bine bagau banii cheltuiti pe certificatele verzi in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, curent clar mai ieftin, si suficient de verde, comparativ cu o termocentrala, de ex. Tichie verde cu margaritare ne trebuie noua...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor