Ziare.com

New York Times: Romania schimba macazul in domeniul energiei regenerabile

de Teodora Bodeanu
Marti, 21 Mai 2013, ora 20:14

   

New York Times: Romania schimba macazul in domeniul energiei regenerabile
Romania a capatat o reputatie de locatie de varf pentru investitorii in energia regenerabila, avand construite mai multe turbine eoliene decat orice alta tara, insa propunerile recente privind reducerea subventiilor au alarmat companiile straine ce erau atrase de aceasta piata, noteaza analistii straini.

In ultimii ani, Romania a inregistrat un "boom" in domeniul energiei verzi, capacitatea de generare a energiei electrice ajungand la 1.794 de megawatti anul trecut, de la numai 13,1 megawatti in 2009, relateaza New York Times.

Producatorii de energie eoliana, hidro si solara trebuie sa cumpere certificate verzi pentru fiecare megwatt pe ora pe care il pot vinde. Distribuitorii pot chiar si transfera costul acestor certificate consumatorilor, prin nota de plata.

Avand instalati peste 2.000 de megawatti din energie regenerabila si cam tot atat in constructie, Romania se apropie de tinta de a furniza 24 la suta din energia de care are nevoie din surse regenerabile, pana in 2020.

Insa, in incercarea de a reduce facturile consumatorilor finali, se incearca taierea acestor certificate verzi, incepand de pe 1 iulie, masura urmand a se aplica si proiectelor deja in derulare, retroactiv.

Desi ANRE dorise o reducere a certificatelor verzi pentru proiectele care incep in 2014, Guvernul a propus suspendarea emiterii acestora pana in 2017.

Potrivit ANRE, costurile suplimentare pe factura consumatorilor se ridica la 11,50 de euro pe megawatt/ora.

Intr-una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, unde salariul mediu este de 340 de euro, reducerea facturilor la utilitati prinde bine la public. Insa investitorii au fost surprinsi de anunt, mai ales ca programul a fost pus in functionare cu putin mai mult de un an in urma.

"Toata lumea este afectata. Lumea intra in panica", a explicat Markus Vrieling, director executiv al RESbroker International, un broker pentru proiecte de energie eoliana si solara din Romania.

CEZ, care a construit o ferma de turbine eoliene cu o capacitate de 600 megawatti, a anuntat ca nu mai exista proiecte planificate pentru Romania, urmand a-si concentra activitatea in Polonia.

Potrivit lui Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania, suspendarea certificatelor verzi ar reprezenta o "greseala enorma" si nu ar avea fundamente economice.

Probleme si in alte state

Romania nu este singura care isi revizuieste modul in care acorda sprijin producatorilor de energie verde.

Spania, la un moment dat lider in domeniu, a redus subventiile, suparand investitorii straini, dintre care unii au dat in judecata statul.

De asemenea, si Germania se lupta sa mentina pretul electricitatii la un nivel scazut, in urma unei cresteri masive cauzate de costurile energiei regenerabile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

erori

Producatorii de energie eoliana, hidro si solara nu trebuie sa cumpere certificate verzi, le primesc automat in functie de de cantitatea produsa si modul de producere (este diferit numarul de CV primit pentru 1 MW in functie de tip - eolian, hidro sau solar). Ei le vand pe bursa OPCOM furnizorilor de energie electrica (acestia sunt cei obligati sa le cumpere) si se regasesc in final in factura fiecarui consumator.

 

Adevarat graiesti

Ori ziaristul din NY Times habar nu are ce-s alea certificate verzi ori cel care a facut traducerea e de kakao. In capul unuia dintre cei doi e o devalmasie totala. Sa se apuce de agricultura, e de viitor.

Este corect ceea ce spui

***

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor