Razboiul gazelor intre Rusia si Ucraina pune Europa pe ganduri

Luni, 12 Mai 2014, ora 19:50
4311 citiri
Razboiul gazelor intre Rusia si Ucraina pune Europa pe ganduri

Poate ca mai mult ca niciodata, Europa ar trebui sa inceapa sa diversifice cat mai mult sursele de alimentare cu energie, reducand astfel dependenta de preturile volatile dictate de cativa giganti in domeniu, precum si de zonele unde s-ar putea naste conflicte, scrie The Guardian.

Energia are un statut special si nu se aseamana cu celelalte piete, astfel ca trebuie tratata cu un interes maxim, avand in vedere ca alimenteaza intreaga viata moderna.

Totusi, unii oficiali nu tin cont de acest fapt, iar presedintele rus Vladimir Putin a demonstrat din nou ca o poate folosi ca arma politica, amenintand ca va inchide robinetul daca Ucraina nu va achita toata datoria.

Pe de alta parte, Kievul nu se lasa si vrea ca gigantul rus Gazprom sa reduca pretul la cel practicat in primul trimestru din 2014.

Ce va face Romania daca Rusia taie livrarea de gaze naturale catre Ucraina

Alternativa la resursele clasice

Cea mai recenta analiza realizata de Intergovernmental Panel on Climate Change din Marea Britanie subliniaza faptul ca este critic ca batranul continent sa se indeparteze cat mai mult de combustibilii fosili si sa "imbratiseze" sursele regenerabile.

Planul pentru viitorul energetic al Europei trebuie sa includa solutii la trei provocari, arata The Guardian: obtinerea de energie ieftina, cat mai putin poluanta si dobandirea independentei energetice.

Iar energia regenerabila ar putea reprezenta solutia la aceste trei probleme, arata sursa citata.

In ceea ce priveste pretul, tehnologiile regenerabile mature (solara si eoliana, in special) produc o energie la fel de ieftina ca cea obtinuta din sursele traditionale.

Iar de vreme ce "combustibilul" este gratis, adica nu se baga bani in extractii, cele mai mari costuri au legatura cu constructia si montarea turbinelor si a altor elemente conexe. Ulterior, mentenanta si eventualele reparatii pot asigura o buna predictibilitate a pretului, conform The Guardian.

In ceea ce priveste schimbarile climatice, Europa s-a inhamat la aceasta lupta odata cu angajamentul luat de a reduce emisiile poluante, insa atingerea acestor tinte va fi dificila fara cresterea puternica a investitiilor in regenerabile, scrie The Guardian.

Nu in ultimul rand, folosirea surselor alternative va coduce la reducerea dependentei de combusitibilii fosili, care adesea sunt importati din tari macinate de conflicte.

Avand in vedere ca soarele si vantul nu sunt in totalitate la dispozitia noastra, nu toate regiunile pot exploata la maximum aceasta resursa, astfel ca e nevoie si de un plan de rezerva. In consecinta, ne putem orienta catre gazele naturale, care ar putea garanta alimentarea continua, alaturi de sursele "verzi". Mai mult, ar reduce emisiile de carbon, conchide The Guardian.

Romania, o tara "verde"

Ponderea electricitatii produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica al tarii in 2013 a fost de 41%, peste tinta de 38% asumata de Romania pentru anul 2020, si peste nivelul intermediar de 35% indicat pentru anul 2015, potrivit Departamentului pentru Energie.

Mai mult, in acest an, in tara noastra vor fi in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, in crestere cu 40% fata de 4.300 de MW, cat este capacitatea lor totala de acum.

Ce strategii si obiective si-a trasat Guvernul in domeniul energiei - nimic concret despre gazele de sist

Ministerul pentru Energie a trasat de curand si directiile in care va merge acest sector. Astfel, oficialii roman sustin ca e vital sa ne diversificam sursele de alimentare, insa investitiile in regenerabile trebuie ponderate, avand in vedere ca pana acum nu s-au facut "cu cap".

Iata ce strategii va adopta Guvernul pentru perioada 2014-2035:

- Este strategic pentru Romania sa pastreze un mix energetic echilibrat, ca o buna premisa pentru asigurarea securitatii energetice a tarii.

- Exista perspective reale ca Romania sa-si imbunatateasca independenta energetica

sau chiar sa devina independenta energetic in preajma anului 2020, mai ales datorita zacamintelor din Marea Neagra.

- In perioada 2014-2024, Romania ar trebui sa incurajeze dezvoltarea prudenta a

energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinand cont ca investitiile in eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si intr-o maniera nesustenabila in ultimii ani.

In urmatorii ani, instalarea de noi capacitati de productie a energiei electrice in eolian si fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative in functionarea sistemului. De asemenea, consideram ca o prioritate in domeniul regenerabilelor ar putea sa vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folositi in sectorul transporturilor.

- Dezvoltarea energiei nucleare este esentiala pentru realizarea obiectivelor europene vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

- Carbunele ar putea ramane o sursa importanta pentru asigurarea securitatii

energetice a Romaniei, chiar daca ponderea acestuia in mixul energetic se va diminua,

fiind afectata de cresterea consumului de energie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#razboi Rusia Ucraina gaze, #energie regenerabila Ucraina Rusia , #energie regenerabila