Ziare.com

Mai putini bani de la stat pentru energia verde - dar romanul tot plateste mai mult?

de Constantin Pescaru
Joi, 06 Iunie 2013, ora 07:31

   

Mai putini bani de la stat pentru energia verde - dar romanul tot plateste mai mult?
Reducerea schemei de sprijin pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor in acest domeniu, iar cetatenii ar urma sa suporte costurile litigiilor cu statul, sustin jucatorii din piata.

Multe proiecte din energia regenerabila s-au realizat cu imprumuturi de la banci, iar unele societati au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.

"Bineinteles ca reducerea schemei de sprijin pentru energia fotovoltaica atrage dupa sine scaderea investitiilor. Pe de alta parte, tocmai declaratiile in contradictoriu si incerte din parte Guvernului cu privire la cadrul legislativ au determinat blocarea sistemului bancar din Romania. Adica, timp de 3 luni de zile, au fost refuzate finantari in acest domeniu", a declarat pentru Ziare.com Claudia Almajanu, director executiv al firmei de panouri fotovoltaice Solana Investment.

In schimb, Adrian Duguleanu, cel care detine firma de panouri fotovoltatice Philro Industrial, a precizat ca reducerea schemei de sprijin in sine este un lucru firesc, mai ales pentru sectorul fotovoltaic, unde era oferit un sprijin prea substantial, din cauza unei analize superficiale a costurilor investitionale in momentul cand a fost propusa.

Insa el deplange atitudinea ministrului Nita fata de aceasta situatie, in conditiile in care "specialistii care au propus aceasta sustinere au avut toate mijloacele si experienta altora pentru a se informa corect", a punctat Duguleanu, pentru Ziare.com.

"Nu asa trebuie sa procedeze un ministru al unui guvern care este interesat de investitii pe termen lung in tara sa. Ce credibilitate are o tara care propune o lege care atrage investitori, iar la mai putin de un an de la intrarea sa efectiva in vigoare o schimba si chiar ...rade de investitorii care s-au lasat amagiti? Chiar daca modificarea este fireasca, altul trebuia sa fie modul de prezentare si, mai ales, alta exprimarea fata de niste oameni care au cheltuit bani in tara ta", a opinat Duguleanu.

El atrage atentia ca "investitorii seriosi" nu vor fi afectati de decizie, ci doar cei "visatori", care sperau sa dezvolte proiecte in energia regenerabila cu credite de la banca.

"Investitia se va recupera mult mai greu, va fi vorba de o recuperare in 8-10 ani si, evident, de o durata de viata a instalatiilor mult mai mare pentru a se obtine si profitul mult ravnit. In plus, taxa de dumping impusa de Comisia Europeana produselor din China indeparta privirea investitorilor de la panourile fotovoltaice chinezesti. Cred eu ca acesti doi factori vor duce la investitii mai putine, dar de mult mai buna calitate, ceea ce ar trebui sa bucure orice guvern. In definitiv, sunt sigur ca asta a vrut sa spuna si ministrul Nita", a mai spus Duguleanu.

Taxa de pana la 68% pe panourile solare din China, pentru revitalizarea UE

Factura o va plati tot cetateanul

Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, ordonanta de urgenta care modifica legea privind energia regenerabila. Astfel, se amana de la 1 iulie 2013 pana la 1 ianuarie 2017 plata unor certificate verzi.

In aceasta perioada, va fi acordat un singur certificat verde in loc de doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW si patru certificate din sase pentru centralele solare. Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat.

Factura la energie si certificatele verzi: Guvernul se leapada de raspundere si muta varful de plata in 2017

Insa Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) considera ca modificarea legislatiei care reglementeaza domeniul energetic nu se poate face printr-o OUG. De aceea, actul normativ aprobat de Guvern ar putea fi ilegal, incalcand totodata directive europene din domeniu, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis Ziare.com.

Potrivit RWEA, in urma acestei decizii, investitorii in proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, insa si cetatenii vor avea de suferit, daca firmele din domeniu vor da in judecata statul roman.

"Vestea foarte trista este aceea ca, in cazul in care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt platite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetatean ajunge sa plateasca pentru greselile clasei politice", a declarat Ionel David, presedintele Asociatiei.

Astfel, desi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca va reduce schema de sprijin pentru ca facturile la energie ale romanilor sa scada cu aproximativ 10%, cetatenii ar putea fi afectati din alta parte.

In plus, seful RWEA mai arata ca aceasta schimbare va afecta si sectorul bancar, in masura in care majoritatea acestor proiecte au nevoie de capital consistent pentru a fi dezvoltate. Mai mult, creeaza un precedent periculos in ceea ce priveste stabilitatea legislativa din Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1790 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce investitiile sunt suportate de cetateni ?

Investitiile in energia neconventionala au fost facute de privati , iar scopul lor este sa scada pretul energiei, nu sa creasca.
E o hotarare tampita care obliga cetatenii sa suporte investitiile pentru ca acestia sa intre pe profit mai repede. Participa cetatenii si la profitul acestor investitori ?

 

krystal

bine punctat, mai ales, daca tinem seama de faptul ca in domeniul utilitatilor publice (energie elctrica, apa, gaze...)intai investeste cetateanul in stalpi, cablu, bransamente, proiect,etc. si apoi acel bun trece in proprietatea regiei (de stat) sau si mai bizar, a unor furnizori cu capital privat. Deci, asta nu e o deposedare, o incalcare a Constitutiei in ceea ce priveste dreptul la proprietate ? Ei, in evidentele lor, inregistreaza aceste bunuri ca fiind subventii. Atunci, de ce trebuie sa-i mai subventioneze inca o data cetateanul prin taxe precum timbru verde, regenerare de inalta eficienta peste acel coeficient de crestere a pretului la energie electrica. Peste toate astea, mai punem si TVA 24% si constatam ca de fapt, energia electrica reprezinta cam 60% din valoarea facturii.Dar, becul lumineaza cu timbru verde, cu CPC, cu inalta cogenerare, cu TVA-ul ?
Tot pe acelasi principiu: ia nu-ti plati impozitele sa vezi cum te prigoneste statul calculand penalitati, amenintandu-te, dar tu, daca tot din prostia lui platesti mai mult, sa vezi cata birocratie intampini pentru a-ti recupera plata in plus ! Inca o data, se confirma aroganta reprezentantilor statului care crede cetateanul supus lui si nu functionarul in slujba cetateanului !

@krystal

- de participat , participa , da' nu beneficiaza !

 

Asta era pe vremea ta a comunistilor tovarase Nicu!!!!

Esti ancorat in trecut!!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor