Ziare.com

Romania a depasit tinta de energie regenerabila

Luni, 04 Iulie 2011, ora 23:42

   

Romania a depasit tinta de energie regenerabila
Romania a produs electricitate din surse regenerabile, in 2010, cat 35,24% din consumul total. Cifrele arata ca Romania si-a depasit tinta de 33% pentru anul trecut.

"Datorita punerii in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 de MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare a tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%", se arata intr-un raport al pietei de certificate verzi, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si citat de Adevarul.

In 2010 s-au produs 20,2 TWh din surse regenerabile, energia produsa de hidrocentralele de peste 10 MW, care nu primesc certificate verzi, fiind si ea inclusa.

Din total, 74% a fost produsa in hidrocentrale, 22% in turbine eoliene, 4% in centrale pe biomasa, la care se adauga o pondere nesemnificativa de electricitate fotovoltaica.

De certificate verzi au beneficiat capacitati cu o putere instalata de 561 de MW, care au produs 676.606 MWh - din care 40,3% o reprezinta energia hidroelectrica, 43,2% energia electrica produsa utilizand energia vantului, 16,6 % energia din biomasa si 0,001% energia fotovoltaica.

"In anul 2010, producatorii de E-SRE (energie din surse regenerabile - n.r.) au obtinut venituri din vanzarea de CV (certificatelor verzi - n.r.) in valoare de 37,213 milioane de euro euro pentru sustinerea E-SRE, care a condus la o crestere a pretului energiei electrice la consumatorul final cu 0,841 Euro/MWh (3,552 lei/MWh)", mai spun reprezentantii ANRE.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2480 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

rezultat zero

Pare ac e afacere ca e subventionat.
O eioliana niciodata nu recupereaz a energia consumata sa o construiesti.
Praf in ochi.

 

Pacaleala

Care e smecheria pentru prostime daca o data cu cresterea cantitatii de energie din asta creste si pretul pe facturi?

 

BRAVO! energia regenerabila e singura acceptabila pentru civilizatie

Romania trebuie sa isi utilizeze la maximum potentialul energetic: hidro, eolian, heolian si geotermic.

Investitiile initiale se recupereaza repede si restul e pur venit curat ecologic!

Iata un domeniu in care datorita reliefului si temperaturilor... in fine excelam!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor