Romania, una dintre tintele investitiilor in energie regenerabila

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:59
2402 citiri
Romania, una dintre tintele investitiilor in energie regenerabila
Foto: ecomagazin.ro

Romania a urcat pe locul 13 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat marti de Ernst&Young.

"Intrata abia de un an in topul celor mai atractive 40 de tari privind energia regenerabila, Romania urca inca trei locuri in acest clasament, in urma investitiilor masive in proiecte eoliene si a concretizarii proiectului legislativ privind certificatele verzi - aflat in asteptare inca din 2008.

Desemnat in cadrul raportului drept unul din cele mai atractive proiecte legislative pe energii regenerabile, Legea 220/2008 a fost aprobata de Comisia Europeana si va fi aplicabila pana la sfarsitul anului", potrivit raportului.

Desi noua schema de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabila, se asteapta ca cele eoliene sa genereze cea mai importanta crestere. Daca in 2009, Romania producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de productie a crescut spectaculos in 2010, la 464 MW, iar pana in septembrie anul acesta ea inregistrase un nou salt, de 34%, atingand 623 MW.

"Acest salt in indicele calculat de Ernst&Young reflecta noile investitii masive in energii regenerabile atrase deja de Romania - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, pana la sfarsitul lui 2012, 600 MW si va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa.

In mod similar, Iberdrola a demarat in martie lucrarile la posibil cel mai mare proiect eolian terestru din lume, ce va produce 1.500 MW pana in 2017. Si suntem abia la inceput in implementarea noilor facilitati legislative," a explicat Partener si lider al departamentului Asistenta in tranzactii al Ernst&Young Romania, Cornelia Bumbacea.

Romania a fost inclusa pentru prima data in acest clasament in decembrie 2010, pe locul 22, iar in ultimul an a reusit sa urce noua locuri, depasind tari ca Polonia, Belgia, Irlanda, sau Japonia.

Indicele Ernst&Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

Cel mai recent raport, lansat marti, indica importanta tot mai mare a pietelor din Europa de Est, Orientul Mijlociu, nordul Africii si America Latina. De asemenea, noile prezente in topul celor 40 de tari, precum Ucraina, Ungaria, Israel si Tunisia subliniaza nevoia acuta de energii regenerabile pe care o impartasesc toate tarile din regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Romania investitii energie regenerabila, #energie regenerabila tari investitie, #tari atractive energie regenerabila , #energie regenerabila