Ziare.com

Romania va avea 70% din capacitatea totala instalata in eolian, pana in 2020

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 09:16

   

Romania va avea 70% din capacitatea totala instalata in eolian, pana in 2020
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, estimeaza ca, pana in anul 2010, in Romania va fi instalata o capacitate totala in energie regenerabila de 4.800 MW, cea mai mare parte in eolian (70%), iar efectul in pretul final al energiei ar putea fi intre 2 si 33 euro/MWh sau mai mare.

"In Romania, pana in 2020, va fi instalat un total de capacitati in regenerabile de 4.800 MW, dintre care 70% in eolian, 14% in hidro, 12% in biomasa si 4% in energie solara. Efectul schemei de sprijin in pretul final al energiei va fi intre 2 si 33 euro MWh. Este o estimare care s-ar putea sa nu se confirme, si ar putea fi mai mare", a afirmat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Zoltan Nagy-Bege, director general al Departamentului Reglementare in Domeniul Eficientei Energetice din ANRE.

Reprezentantul ANRE a readus in discutie tintele asumate de Romania in relatia cu Uniunea Europeana in privinta producerii de energie electrica din surse regenerabile si scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acesta a adaugat ca, pana in luna iunie a anului viitor, Romania trebuie sa elaboreze un nou Plan National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice, pe care il va prezenta la Bruxelles.

Potrivit statisticilor, Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de sud-est. Un studiu realizat de Erste Bank pozitioneaza tara noastra si, in special zonele Dobrogea, Constanta si Tulcea, pe locul 2 la nivel european in ceea ce priveste locatia ideala pentru constructia unui parc eolian.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In prezent, Romania dispune de 14 MW capacitate de energie eoliana instalata, dar, conform unui raport publicat recent de Asociatia Europeana de Energie Eoliana (AEEE), aceasta va creste pana la 3.500 MW, energie eoliana onshore.

La sfarsitul lunii octombrie, Marian Cernat, director in cadrul CN Transelectrica S.A., a declarat ca Romania poate accepta o putere instalata in centralele eoliene de maxim 8.000 MW, insa cifra poate fi actualizata an de an, si ca in prezent exista un total de 31.000 MW in cereri de instalatii eoliene dintre care au fost acordare avize pentru 4.600 MW.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1850 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ar fi bine ,..

daca nu ar incapea pe mina vreunui smenar PD-List ,...care sa faca investitorii sa se retraga,....

 

Mda, ce frumos suna!!!

Energie regenerabila, eoliana, solara, hidro...si ce aiurea se termina:"pretul final al energiei ar putea fi intre 2 si 33 euro/MWh sau mai mare".
Adica mai bine sa ne rugam tot la Tatuca Putin sa ne dea gazul mai ieftin, ca in nadejdea energiei regenerabile ne-am...ars la buzunare!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor