Ziare.com

Sectorul energetic, resuscitat: Cresc fuziunile si achizitiile in domeniu

Marti, 03 Mai 2011, ora 14:32

   

Sectorul energetic, resuscitat: Cresc fuziunile si achizitiile in domeniu
Fuziunile si achizitiile din sectorul energetic cunosc in sfarsit un reviriment dupa nivelul scazut atins in 2009. Valoarea totala a tranzactiilor inregistrate anul trecut, exceptand sectorul energiilor regenerabile, a crescut cu 19% fata de 2009.

S-a remarcat totodata revitalizarea tranzactiilor pe piata din Statele Unite, trend care va continua si in acest an. Comparativ cu multitudinea de tranzactii inregistrate in anii 2005-2008, valoarea tranzactiilor ramane scazuta, dar conditiile sunt favorabile pentru o redresare a activitatii de fuziuni si achizitii, potrivit editiei de anul acesta a raportului PwC Power Deals, remis Ziare.com.

Globalizarea sectorului energetic avanseaza pe multiple fronturi. Spre exemplu, companiile se gandesc sa-si extinda prezenta pe pietele emergente. Se observa totodata un interes international sporit pentru activele de infrastructura energetica, iar prezenta chineza in sectorul energetic se intensifica, nu doar la nivelul marilor companii de transport electric, ci si al producatorilor independenti de energie.

Achizitiile raman una dintre prioritatile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizeaza oportunitatile pentru a-si extinde prezenta internationala. Spre exemplu, IP si GDF Suez au anuntat ca fuziunea lor va duce la o rationalizare a activitatii portofoliilor lor, urmata de extinderea pe pietele importante de crestere.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Suntem de parere ca aceasta tendinta de resuscitare a tranzactiilor va continua, insa acest lucru depinde in mare masura de revenirea cererii de energie pe pietele dezvoltate, ceea ce va da companiilor incredere in programele lor de investitii si modernizari", a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Departamentului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania.

"Daca revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne asteptam sa apara oportunitati interesante de vanzare de active de care sa beneficieze anumite companii. Indeosebi in Europa, acest trend se va accelera pe masura ce companiile elibereaza capital pentru investitii si atrag totodata resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructura si a fondurilor de pensii", a adaugat Lupea.

Romania prefera energia regenerabila

"In Romania, tranzactiile vor fi, cel mai probabil, in domeniul energiilor regenerabile, mai ales dupa clarificarea prevederilor legislative din domeniu in perioada urmatoare. De asemenea, este posibil ca marii jucatori europeni sa decida sa investeasca in capacitati de generare conventionale, avand in vedere ca necesarul suplimentar de energie electrica din urmatorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile", a precizat Alexandru Lupea.

Pe plan global, politicile guvernamentale in domeniul energiilor "curate" vor juca un rol important in felul care se va configura activitatea de fuziuni si achizitii in acest an, prin cresterea influentei cadrului de reglementare asupra evaluarii activelor energetice, se mai arata in raporul PwC.

Cheltuielile masive de capital si prioritatile operationale cerute de conformarea cu politicile guvernamentale de mediu vor reduce apetitul pentru achizitii majore, dar vor stimula in acelasi timp restructurarile prin tranzactii de mai mici dimensiuni.

"Tendinta din sectorul energetic spre tranzactii la nivel global, cu achizitii trans-continentale, s-ar putea accelera in 2011, spre exemplu in regiunea Asia Pacific, unde activitatea de tranzactionare a inceput sa se orienteze catre achizitii din afara regiunii.

De asemenea, reactia de pana acum a autoritatilor americane fata de tranzactiile din SUA anuntate in 2010, sugereaza ca atitudinea acestora a devenit mai favorabila fluxurilor de investitii in zona sectorului reglementat de utilitati", a precizat Alexandru Lupea.

"Cu toate acestea, fluxul de tranzactii din Statele Unite va depinde de gradul in care institutiile de reglementare vor crea obstacole in calea finalizarii operatiunilor de fuziuni si achizitii. Noi consolidari, vanzarile de retele din Europa, precum si apetitul de tranzactii din Asia Pacific vor duce la niveluri crescute ale tranzactiilor in 2011, desi acest lucru nu va duce la frenezia de la mijlocul anilor 2000", a concluzionat Lupea.

A.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1200 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor