Subventiile pentru energia verde s-ar putea injumatati: Ne scade pretul la electricitate?

Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:01
4879 citiri
Subventiile pentru energia verde s-ar putea injumatati: Ne scade pretul la electricitate?
Foto: Arhiva

Pretul pentru energia electrica ar putea scadea, in urma implementarii unei legi privind reducerea schemei de sprijin acordata producatorilor de energie regenerabila la jumatate, potrivit specialistilor.

In schimb, investitorii care au alocat miliarde de euro pentru diverse proiecte de energie verde, in special eoliana, isi vor recupera banii mai greu decat anticipasera, iar unii ar putea renunta la investii.

"In prezent, este foarte clar ca certificatele verzi sunt, in mod transparent, puse pe factura de energie electrica. Daca se injumatateste numarul lor, evident ca pretul lor, care e de la 27 la 55 de euro/certificat, ajunge factura sa scada", a explicat expertul in energie Ionut Purica.

Romania are o schema de sprijin pentru energia verde foarte generoasa in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, ceea ce a si atras investitori straini numerosi.

Totusi, in proiectul de lege se arata ca, pentru energia eoliana, se va efectua o reducere de la 2 certificate verzi la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.

In plus, se scade si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea se limiteaza la 3.500.

"Ideea ca se face o reevaluare a subsidiului catre energia regenerabila dovedeste o oarecare incercare de gandire cu viziune, in sensul ca nu faci atat de repede subsidiile incat sa atragi repede investitorii. Mai ales ca, la noi, eolianul, care ajunge la 2.500 MW, incepe sa fie la limita la care poate sa suporte sistemul. Ne trebuie investitii in retele inteligente ca sa poti sa duci mai mult", a spus Purica.

Acest pas, de reducere a subventiilor, s-a facut deja in alte state europen, precum Germania sau Italia. In cea din urma, de exemplu, pe langa o factura totala la electricitate de 34 de miliarde de euro pe an, se platesc inca 10,5 miliarde de euro pentru subventionarea energiei regenerabile. Acest lucru a condus la nemultumirea atat a industriei, care isi pierde competitivitatea, cat si a consumatorilor casnici, pentru care pretul devine prea ridicat.

Cum ar trebui modificata legea

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca pretul electricitatii pentru consumatorii finali sa nu scada, potrivit lui Adrian Duguleanu, actionar al Philro Industrial, ce ofera solutii pentru sisteme fotovoltaice.

"Daca ar fi sa fac o paralela cu ceea ce s-a intamplat cu pretul petrolului: acesta a scazut, am avut un curs euro - leu favorabil, care ar trebui sa duca la o scadere a pretului, acesta a ramas la fel de mare sau a crescut, indiferent de curs sau de cresterea pretului petrolului pe piata mondiala", a explicat Duguleanu, pentru Ziare.com.

In opinia sa, cresterea pretului la electricitate nu are la baza subventionarea energiei verzi, ci este doar un subterfugiu al operatorilor de electricitate, care cresc tarifele pentru consumatorii finali.

"In fotovoltaic, vorbim doar de 70 MW conectati in mod real, care primesc scheme de sprijin. Sunt foarte multe parcuri realizate si foarte multe care urmeaza, dar, in esenta, conectate si primesc schema de sprijin sunt doar 70 MW. O picatura intr-un ocean, inseamna nimic", a subliniat acesta.

De asemenea, actionarul Philro Industrial este de parere ca nici investitiile nu se vor diminua semnificativ, deoarece investitorii se asteptau la o reducere a schemei de sprijin, avand in vedere faptul ca era foarte generoasa.

Pe de alta parte, Duguleanu crede ca nici proiectul de lege nu aduce imbunatatiri, fiind nevoie ca statul sa ajute consumatorul final sa beneficieze, la randul sau, de energia verde.

"Marea greseala a legii anterioare este ca permite injectii nelimitate, permite investitii fara a lua in calcul necesitatea si oportunitatea unei astfel de investitii in structura consumului. In Germania si Italia orientarea este foarte exacta pe producatorul care livreaza un pic mai mult decat consuma", a explicat el.

"Proiectul nu aduce nici un fel de imbunatatire. Este o incercare haotica de a repara ceva care functiona oricum prost, prin ceva care va functiona la fel de prost. O masura legislativa corecta a fi aceea de a cobori investitia in zona masei, a consumatorului final", a conchis Duguleanu.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#scadere subventie energie regenerabila, #injumatatire certificate energie verde , #energie regenerabila