Valoarea achizitiilor pe piata energiei regenerabile a scazut in 2010 - PwC

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 14:29
1368 citiri
Valoarea achizitiilor pe piata energiei regenerabile a scazut in 2010 - PwC
Foto: Daylife

Numarul fuziunilor si achizitiilor din sectorul energiei regenerabile a crescut, insa valoarea totala a acestora s-a redus la 33,4 miliarde de dolari americani, in 2010, fata de 48,8 miliarde de dolari, in anul precedent, potrivit analizei Renewables Deals, realizat de firma de consultanta financiara Pwc.

Anul trecut, numarul tranzactiilor din acest domeniu de pe piata americana a reusit sa-l egale pe cel din Europa, cu un total de 181 de tranzactii, care au insumat 12,9 miliarde de dolari, se arata in analiza PwC, remisa Ziare.com.

Astfel, numarul tranzactiilor din America de Nord a crescut cu 71 la suta, in comparatie cu 2009, iar valoarea acestora s-a majorat cu 43%.

Pe de alta parte, chiar daca numarul tranzactiilor din Europa a crescut cu 50 de procente, valoarea totala a acestora s-a diminuat cu mai mult de jumatate, pana la 13 miliarde de dolari.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in America de Sud, unde numarul tranzactiilor s-a majorat cu 111%, iar valoarea s-a dublat, pana la 3,3 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, in regiunea Asia Pacific (incluzand Australiasia), numarul tranzactiilor s-a dublat, dar valoarea s-a redus la jumatate, pana la 3,5 miliarde de dolari.

Pe plan global, tranzactiile legate de eficienta energetica s-au triplat in volum la peste 3 miliarde de dolari, adica 11% din totalul tranzactiilor din sectorul energiilor regenerabile, depasind chiar, ca valoare, segmentul de piata cel mai activ din 2009, hidroenergia. Totusi, proiectele de energie solara si cele de energie eoliana reprezinta in continuare grosul tranzactiilor din acest sector, se arata in analiza PwC.

Piata americana a generat cea mai mare parte a cresterii tranzactiilor din zona eficientei energetice, ceea ce reflecta trei factori: potentialul ridicat de a face economii de energie, impactul crescut al cadrului de reglementare (spre exemplu noul cod american al constructiilor civile care vizeaza reducerea cu 30% a consumului de energie pentru cladirile noi) si cresterea pretului energiei conventionale, in special a hidrocarburilor.

Alte evolutii semnificative ale pietei au reprezentat intrarile unor companii americane si franceze din sfera energiei nucleare in sectorul energiei solare si eoliene, intrari care fac parte dintr-o miscare mai ampla a companiilor din sectorul nuclear de a patrunde in zona energiilor regenerabile pentru a-si diversifica productia de energie.

Achizitiile companiilor de utilitati au scazut la o treime din nivelurile anterioare, in parte ca urmare a schimbarilor cadrului de reglementare din Spania, Germania, Italia si Marea Britanie, dar si pentru ca accentul cade acum pe investitiile masive de capital necesare pentru companiile din domeniu.

Cele mai mari tranzactii au fost dominate de listarile pe bursele internationale a unor companii din sector, incluzand tranzactia de 3,4 miliarde de euro prin care s-a desprins activitatea de energie regenerabila a Enel, precum si de listarile unor companii din China, prin care s-a obtinut capital pentru noi investitii si dezvoltarea pietei.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#achizitii energie regenerabila, #piata energie regenerabila , #energie regenerabila