Zburam cu avionul solar, apoi luam trenul impins de vant. 5 proiecte marete cu energie verde

Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 08:07
7800 citiri
Zburam cu avionul solar, apoi luam trenul impins de vant. 5 proiecte marete cu energie verde
Foto: captura Tesla

De neinchipuit pana nu demult, in ziua de astazi putem calatori cu un avion purtat prin vazduh doar de energia solara, in care ne imbarcam, de ce nu, de pe un aeroport alimentat si el de lumina Soarelui. Sau putem lua tren pus in miscare de forta vantului.

Sursele regenerabile de energie sunt departe de a egala combustibilii fosili in ceea ce priveste uzul lor in viata de zi cu zi, dar o serie de proiecte materializate in ultimii ani ne descriu un viitor mai verde.

Iata cateva dintre cele mai impresionante:

Avionul solar

In iulie 2016, aeronava Solar Impulse 2, alimentata exclusiv de energie solara, a aterizat in Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, de unde plecase in primavara anului anterior intr-o calatorie istorica in jurul lumii.

Prevazut cu 17.248 de celule solare, avionul a parcurs in total o distanta de peste 42.000 de kilometri, cu o viteza medie de 80 de kilometri pe ora. De-a lungul periplului sau a avut 16 opriri. Solar Impulse 2 a traversat Oceanul Atlantic in 70 de ore, iar Oceanul Pacific in 118 ore.

Aeroportul fara facturi de electricitate

Anul trecut, un orasel de 150.000 de locuitori din Africa de Sud a inaugurat primul aeroport "verde" de pe continent. De la turnul de control si scarile rulante la benzile de bagaje si bancomate, totul este alimentat cu energia solara furnizata de cele 2.000 de panouri fotovoltaice amplasate in apropierea aeroportului.

Aceastea produc 750 kwh in fiecare zi, aproape dublu fata de nevoile aeroportului, care are un trafic de 700.000 de pasageri pe an. Excedentul de energie este transferat catre reteaua municipala.

Aeroportul din Africa de Sud nu este insa singurul care nu mai plateste facturi de electricitate. In 2015, aeroportul Cochin International din India a devenit primul din lume alimentat exclusiv cu energie solara.

Trenurile cu vant in "pupa"

Compania feroviara Nederlandse Spoorwegen (NS) din Olanda a anuntat de curand ca toate trenurile sale sunt acum alimentate integral cu energie eoliana. Vorbim, pana la urma, de tara morilor de vant.

In 2015, NS, unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Europa, a incheiat un parteneriat cu furnizorul de energie Eneco pentru a reduce emisiile, obiectivul de a functiona 100% cu energie regenerabila fiind fixat pentru octombrie 2018. Insa Eneco a finalizat contructia pentru o parte dintre fermele sale eoline mai devreme, astfel incat cei 600.000 de pasageri care calatoresc zilnic cu trenurile NS vor ajunge de acum inainte la destinatie datorita puterii vantului. NS consuma anual 1,2 miliarde de kWh.

O intreaga insula alimentata aproape exclusiv cu energie solara

In noiembrie anul trecut, dupa ce a finalizat achizitia de 22,6 miliarde de dolari a companiei SolarCity, Tesla a anuntat ca va alimenta cu energie solara intreaga insula Ta'u din Samoa Americana. Pe parcursul anului 2015, compania a instalat o microretea de panouri solare si baterii care va furniza aproape toata electricitatea de care au nevoie cei 600 de locuitori ai insulei.

Aceasta microretea poate alimenta insula timp de trei zile fara lumina soarelui si se poate reincarca complet in sapte ore. Ta'u folosea anterior generatoare de curent electric Diesel.

Corporatia care functioneaza 100% cu energie regenerabila

Google a anuntat la sfarsitul anului trecut ca toate operatiunile sale, atat centrele de date, cat si birourile, vor fi alimentate in 2017 doar cu energie verde. Gigantul american, care sustine ca este cel mai mare cumparator corporate de energie regenerabila din lume, intentioneaza sa achizitioneze in acest an o cantitate de energie solara si eoliana suficient de mare pentru a-si acoperi integral consumul.

Nu doar preocuparile pentru mediul il indeamna sa faca acest lucru, ci si faptul ca energia regenerabila in general devine mai ieftina decat alte surse de energie, dupa cum explica reprezentantii sai pe blog.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#avion energie solara, #trenuri energie eoliana, #energie regenerabila , #energie regenerabila