Romania atrage primii investitori in energia solara

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 07:43
5756 citiri
Romania atrage primii investitori in energia solara

Romania incepe sa fie tot mai atractiva pentru investitorii in energie solara, primele proiecte aparand deja in vestul tarii. La randul sau, Transelectrica sustine ca are deja cereri de racord la sistemul energetic national.

"Exista o lista de mai mult de 10 investitori care sunt interesati si au venit la noi cu asemenea proiecte. Sunt si companii mari, si companii mici", a declarat, pentru Adevarul, David Nicholl, presedintele pentru Romania al Schneider Electric, companie franceza specializata in managementul energetic.

Cel mai important proiect este de 32 de MW in orasul Gataia din judetul Timis, care este dezvoltat de patru firme locale, respectiv Mega Construct, Max Agro, Max Center si Iosca&Erjica.

Companiile in cauza au deja certificatul de urbanism pentru proiectul care se va intinde pe 86 de hectare. In aceeasi localitate se pun bazele unui alt parc solar, de 2,99 MW, dezvoltat de firma Iono Energy pe o suprafata de 20 de hectare.

In ceea ce priveste aceste de investitie in energie solara, un MW instalat de panouri solare fotovoltaice, care produc electricitate, costa intre trei si patru milioane de euro, astfel ca pentru proiectul de 32 de MW din Timis investitia ar putea depasi 125 de milioane de euro.

Parcul fotovoltaic va fi unul dintre primele 15 din Europa, in functie de capacitate, cel mai mare, de 80 de MW, fiind amplasat in Spania.

"Principalul motiv pentru care nu s-a investit pana acum a fost lipsa unei legislatii clare privind promovarea energiei regenerabile. Peste tot e la fel, cand legislatia e clarificata, investitorii vin. Bancile si investitorii vor claritate si stabilitate din partea statului", a declarat, la randul sau, Marc Coroler, vicepresedinte pentru Europa de Sud-Est al Schneider Electric.

Investitorii in energie egenrabila beneficiaza de stimulente importante, in urma uneo legi votate in vara, adica sase certificate verzi pe MWh, pentru care acestia obtin un venit in plus fata de pretul energiei.

Un certificat verde valoreaza intre 27 si 55 de euro, iar pretul energiei este de circa 50 de euro pe MWh, astfel ca un MWh de energie solara poate ajunge in final la 380 de euro, de sapte ori mai mult decat energia clasica.

Potrivit Transelectrica, cererea de energie in Romania se va dubla in urmatorii 20 de ani. De altfel, potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, potentialul solar al tarii poate genera 1,2 TWh anual de electricitate, adica 2,5% din consumul national actual. Vestul tarii si Dobrogea sunt cele mai potrivite zone pentru astfel de investitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#energie solara Romania, #investitii energie solara , #energie solara