Ziare.com

Cum s-au ars nemtii cu energia solara din panouri

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:52

   

Cum s-au ars nemtii cu energia solara din panouri
De multe ori, cand alimentam masina la pompa sau cand platim intretinerea la bloc, jinduim la ziua cand vom putea folosi energia solara la discretie.

Calculele sunt ispititoare: cercetatorii au stabilit ca energia pe care ne-o trimite soarele intr-o ora ar putea satisface tot necesarul planetei pe un an intreg.

Uriasele cheltuiieli se amortizeaza greu
Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!


Dar asta nu e tot. Cand ne bronzam vara la plaja, simtim cum ne vin gratis gigacaloriile. Platim hotelul, transportul si intrarea in cartierul lui Mazare, dar soarelui nu-i dam nimic. In schimb, el ne trimite energie pe veresie, direct din cer.

La nivel global, cei mai harnici in preluarea energiei ieftine de la soare au fost, binenteles, germanii, noteaza Project Syndicate. Ei au fost primii campioni ai energiei fotovoltaice, investind nu mai putin de 130 de miliarde de dolari in centrele de cercetare din regiunea Ruhr, pentru punerea in valoare a energiei solare.

Cheltuiala n-a fost inutila, cercetarile au dus la concluzii, dar germanii nu beneficiaza inca de energie ieftina si nepoluanta, asa cum prevedea programul. Ceva n-a mers bine, tehnica este perfecta, dar calculele s-au incurcat undeva.

Principala problema de care s-au izbit toti marii investitori in asemenea afacere a fost legata de faptul ca, in timp ce micile instalatii fotovoltaice se dovedesc foarte eficiente, marile centrale, menite sa uimeasca lumea prin capacitatea lor, isi amortizeaza cu greu uriasele cheltuieli.

Este adevarat ca Germania a reusit sa instaleze anul trecut surse la o putere de 7,5 GW energie fotovoltaica, dar pretul de livrare a energiei ecologice il depaseste pe cel al energiei clasice. Cum spune un proverb romanesc, ce-am luat pe mere, am dat pe pere.


Surpriza: cea mai ieftina energie e cumplit de scumpa


In general, entuziastii sistemului sunt uimiti de uriasa energie solara, care se risipeste prosteste in Sahara. Totusi, in Germania, este altceva. Aici, noptile sunt mai lungi, cerul mai innorat, iar soarele mai palid.

Pe de alta parte, panourile costa, exploatarea lor este scumpa, intretinerea la fel. Pana la urma, si titeiul din fundul pamantului se ofera gratis, dar, ajuns la pompa, se umple de cheltuieli. In anumite situatii, energia solara poate deveni de patru ori mai costisitoare decat cea clasica, provenita din hidrocarburi.

Investitiile masive facute de Germania in domeniul energiei fotovoltaice au permis obtinerea unor surse nepoluate, dar au ridicat aproape la dublu costurile medii ale energiei electrice in tara.

Experienta mai arata si un alt aspect, privind diminuarea incalzirii globale si protejarea mediului: aportul noului sistem este minim. In cifre absolute si transferat la un model standard de climat, s-a dovedit ca, daca instalatiile germane vor lucra la capacitate maxima, diminuarea incalzirii globale se cifreaza la 0,00005 grade C, efectele disipandu-se mult in afara granitelor.

Un calcul facut de experti a aratat ca, prin utilizarea energiei solare, Germania a platit aproximativ 760 de euro pentru fiecare tona de CO2 prin care a protejat atmosfera. In prezent, pretul standard de eliminare a acestui gaz din mediul inconjurator pe alte cai decat marile centrale fotoelectrice este de 6 euro pe tona.

Pentru efecte globale, se impun masuri globale. Dar cine e in stare?


Sustinatorii marilor centrale electrovoltaice se refera si la faptul ca acestea creeaza un mare numar de locuri de munca "in zona verde".

Observatia este corecta, dar conform calculelor, cheltuielile pentru crearea unui asemenea loc de munca se ridica la 133.000 de euro, costuri mult mai ridicate decat cele care ar crea locuri de munca in alte domeni: economie, infrastructura, chiar asistenta medicala.

Cele de mai sus nu se constituie ca o pledoarie impotriva energiei nepoluante, dimpotriva, o sustin. Ele atrag insa atentia asupra faptului ca, deocamdata, marile centrale fotovoltaice nu s-au dovedit la fel de eficiente ca micile instalatii.

In ce priveste efectele globale, ele devin palpabile numai prin instalatii la nivel global. Este putin probabil ca instalatiile dintr-o singura tara ar influenta favorabil mediul pe planeta. In locul eforturilor intr-o tara sau alta, ar fi de mare utilitate unul conjugat. Dar cine este in stare s-o faca?

Poate tot nemtii, dar regiunea Ruhr nu-i cea mai potrivita pentru asa ceva, iar Sahara nu-i la ei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nenea Pitigoi

nu stiu care sunt sursele matale, ma refer la alea de informatii, da sa stii ca
A Celulele solare au randament mai mare in Germania ca in Sahara, de la 25 la 35 grade randamentul se reduce de la 15% la 9%
B In orce lunct de pe glob jumatate de an e zi si jumatate de an e noapte, nici mai mult nici mai putin. Poate vrei sa spui ceva de numarul de ore de Soare care e cu totul altceva.
C Marile instalatii sunt scumpe in principal din cauza terenului si din cauza bancilor si asta cam 40% in Germania. In plus se adauga si costul retelei de preluare. Tot iin Germania e din ce in ce mai scumpa paza fiindca romanii stiu sa fure orece se poate vinde.
Daca montezi o baterie de panouri pe o hala si descarci in reteaua existenta pretul energiei este mult mai mic si e mai usor de pazit.

 

cine ride la urma ride mai bine

sa vedem daca titeiul si gazul se dubleaza la pret cumarata calculul !!

ce nu se ia in calcul..

cat costa sanatatea oamenilor? sa traiesti 3 luni in Freiburg si apoi 3 luni in Bucuresti.. :)

corect

Legat de faptul ca energia foto este mai scumpa "acum" decat cea conventionala este adevarat, dar este doar pe terme scurt pana se amortizeaza investitia, pe termen lung va fi de 4 ori mai ieftina.

 

nu e chiar asa

Probabil ca s-au luat in calcul si aceste aspecte. Chiar dupa amortizare, energia solara e scumpa. Si amortizarea vine dupa multi multi ani, vreo 15-20. Timp in care celulele si-au redus deja randamentul la jumatate.

da

sa inteleg ca esti specialist (economic) in domeniu' si ai facut tu studiul de amortizare. Fericit guvernul german ca te are. Hai mai spune-ne te rog si de ce in 15-20 ani? sau asa suna bine? Care este costul investitiei? care este pretul KW/H care este perioada necesara amortizarii? lumineaza-ne te rog.

COrect o coacaza !

panouriel solare au amortizare mai mare de 20 ani. Mai ametitilor !stea au fost facute pt prosti. Ca politiebnii au deschis pt ginerii lor companii subventionate cu energie de la soare.
Cum credeti ca va arata un panou dupa stat 20 la soare. ? dar cablurile, dar statiile de facut alternaticv si sincronizta cu reteaua. ce s e alege cu terenul umbrit ? Cine sterge praful si cu ce consulm de enegie Cine curatza de zapada ? Alea nu sint costuri.
daca la mine in arizona cu 310 zile pe an fara nici un nor nu sint rentabile , atunci nu sint !
E pt muls bani de la stat, ca prosti sa creada sint ! Doar cititi mesajele de aici. Nu se mai face Fizica la scoala ? Sau ai chiulit tu !?
Sursa de energie trebuie sa fie DENSA. Nu porti purta un laminor ars frunzele adunate din park.

Ce am inteles eu....

...Nu tot ce mare este si tare.Pentru consum domestic e rentabil.

 

Intr-adevăr, cine?

Utilizarea energiei solare, a celei eoliene etc. nu are drept scop ieftinirea energiei consumate de beneficiar. Obiectivul este de o mult mai mare importantă si este in beneficiul omenirii intregi, atit pentru generatia actuală cit si pentru cele ce ne vor succeda de-alungul unor bune milioane de ani (dacă autodistrugerea nu va veni intre timp sau niste fenomene naturale nu ne vor desfiinta). Asa că, singura concluzie corectă din articolul de fata este că numai o generalizare la nivel global a surselor nepoluante poate contribui eficient la realizarea acestui obiectiv Intrebarea “ cine este in stare s-o facă" este legitimă. Este greu de răspuns la această intrebare. Goana după profituri imediate si uriase, in special in tărilor avansate, va fi o permanentă si uriasă piedică in calea unui obiectiv cu adevărat responsabil si nobil totodată.

 

Nea Pitigoi ...poate ca e un pic "mai altfel"

In primul rand ca e o problema de politica energetica globala .
Chiar am fost interesat de acest subiect si nu e chiar asa cum scrieti . V-ati intrebat care e perioada de amortizare la sistemele hidroenergetice sau termo ?...si mai ales costurile de mentenanta la acestea ?
Ei , se cam evita aceasta paralela .....si asta mai ales pentru ca aparitia unei noi "jucarii" in sistem creeaza probleme celor actuali care detin monolpolul fabricarii energiei electrice prin metodele cunoscute .
In alta ordine de idei , acum vreo 3-4 luni a aparut o stire cu o fatuca din state care a inventat o noua forma de panou solar cu randament dublu si cu pretul de fabricatie echivalat la vreo 40 de dolari ( daca bine mai retin ) .
Nu se vrea Nea Pitigoi , nu se vrea .....se strica jocuri mari la nivel global .
Ca sa nu mai spunem ca aceasta forma de energie , inseamna o investitie primara proprie , independenta energetica .....adica adio contor , mai mult , vinzi energie .
Vezi cazul Tesla ...multa lume nu stie , cel mai mare om de stiinta al tuturor timpurilor , cel mai prolific ...si care , cind a demonstrat case poate furniza free energy , a ramas si cu laboratorul ars si i s-a spus sa-si tina gura .....era fara contor !
Tot va fi o revolutie energetica , ca vor unii , ca nu vor ....n-are cum altfel.

 

De ce scrie omul asta fara sa se fi informat???

Semidoct, semiinformat, sperietoarea oamenilor care vor sa traiasca in rand cu lumea civilizata.
Cum e posibil sa cred ce spune omul asta despre altceva cand se vede clar ca pentru a-si face nume scrie orice fara sa gandeasca la consecinte.
Ne meritam saracia in prostie, cu asemenea ciudati cumparati, care scriu tampenii intre doua activitati casnice.
Sperie lumea si inhiba dezvoltarea in directia asta, a energiei soarelui.
Asa e cand orice ,,nimeni,, isi da cu parerea.
E o hidrocarbura care se zbate sa traiasca!!!

 

fi linistit

Multi stiu la ora asta ca se petrec schimbari in acest domeniu .
Se incearca foarte puternic , mediatic , financiar ...globalist , sa se dezinfomeze si sa se mentina statutul de dominatie .
Sunt numerosi oameni de stiinta care prin asocieri marunte , locale ,dezvolta forme ecologice de trai pentru comunitatile in care traiesc . Nu sunt aiureli ....doar ca nu sunt mediatizati ...a cui e media ?
Dar se intampla .
Incet , incet vor aparea schimbarile .

Vorbesti pe nas, nea Pitigoi!

Maine sa ne scrii *** un articol despre incalzirea globala. Vezi sa nu-l copiezi din cele de anul trecut! Umbla cu atentie sa fie de saptamana aceasta. Brrrrrr, ce frig e mai nene!

 

nemtii sint prostuti la astea

Au pus botul si ramin tot prosti.
Energia solara e pt muls subveniile numai .
Nu are nici o treaba cu energia.

 

Solare de care ???

Cand spui panouri solare trebuie să specifici de care ?,fotovoltaice sau de incălzire.Panourile fotovoltaice mono și policristaline au ajuns acum să coste sub 1 euro/watt,deci amortizarea investiției se face in max.10 ani,față de 20-30 cand in urmă cu 2-3 ani costau cel puțin triplu.Eu posed panouri fotovoltaice și investesc incontinuare cca.1000 euro/an,pentru că am calculat că această cifră ar reprezenta cam prețul țigărilor fumate timp de un an,cum eu sunt nefumător,atunci mă gandesc că banii se pot cheltui aiurea in foarte multe moduri,deci nu trebuie să ne gandim la amortizarea investiției in panouri fotovoltaice,cand banii pierduți in țigări și alcool excesiv nu ți-i mai intoarce nimeni "indărăt" și mai presus de orice sănătatea care iți poate fi pusă in pericol.

 

Sursa bunastarii(relative)germane consta in disciplina tip furnica

a poporului german si mai putin in inventivitate!
Daca vrea cineva sa vada unde domneste inventivitatea sa-si indrepte privirile spre USA.
Cauza:inventivitatea are ca sursa liberatea individului prin dezvoltarea in el a simtului raspunderii fata de sine si nu spiritul inregimentarii ,inclusiv in munca!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor