Desertul Sahara va produce jumatate din energia Pamantului, in 2050 (Video)

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 21:04
9322 citiri
Desertul Sahara va produce jumatate din energia Pamantului, in 2050 (Video)
Foto: inhabitat.com

Universitatile din Algeria si Japonia dezvolta un proiect comun de mare anvergura, care va transforma cel mai mare desert al lumii, Sahara, intr-o pepiniera pentru centrale electrice solare, care ar putea asigura jumatate din consumul electric al Terrei, pana in 2050.

In cadrul proiectului "Sahara Solar Breeder", cercetatorii propun construirea unei fabrici pentru producerea siliciului, din nisipul desertului, ce ar fi utilizat apoi la fabricarea panourilor solare, informeaza Physorg.

Liderul echipei japoneze de cercetatori, Hideomi Koinuma, de la Universitatea din Tokyo, sustine ca, pana acum, nimeni nu s-a gandit sa utilizeze nisipul desertului pentru producerea de siliciu de inalta calitate, folosit la fabricarea panourilor solare.

Energia generata de centralele solare plasate in desertul african va fi apoi distribuita eficient in marile retele, prin intermediul unor supraconductori de temperaturi inalte, raciti cu azot lichid, ce functioneaza la temperaturi de pana la minus 240 grade Celsius.

Retelele de inalta tensiune vor putea astfel transporta energii de pana la 100 de gigawati, pe distante de pana la 500 de kilometri.

Printre factorii ce le vor da de furca dezvoltatorilor se numara frecventele furtuni de nisip din desert, dar mai ales folosirea noii tehnologii de racire cu azot lichid a cablurilor supraconductoare. Cu toate acestea, cercetatorii sunt optimisti si cred ca proiectul va fi un real succes.

Un alt proiect ce are ca scop utilizarea energiei solare din desertul Sahara a fost lansat anul trecut de fundatia Desertec , care isi propune furnizarea a 15% din necesarul de energie electrica al Europei, utilizand de aceasta data liniile electrice aeriene de inalta tensiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#energie solara Sahara, #centrale solare Sahara, #Sahara Solar Breeder energie , #energie solara