Energia solara, folosita de primarii din Arad care vor sa faca economii la buget

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 20:38
11788 citiri
Energia solara, folosita de primarii din Arad care vor sa faca economii la buget

Mai multe primarii din Arad au depus proiecte pentru a obtine fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice, primarii afirmand ca astfel vor face economii la buget, reducandu-se valoarea facturilor la energia electrica.

Pana in prezent, primariile din comunele aradene Socodor, Granicei, Vinga si Semlac au depus la Ministerul Economiei proiecte pentru a primi bani europeni in vederea amenajarii acestor parcuri fotovoltaice.

Investitiile urmeaza sa fie finantate din fonduri structurale europene, pe axa 4.3 - resurse de energie regenerabila. Cofinantarea administratiei locale la aceste investitie va fi de 2 la suta. Parcul cu celule fotovoltaice va produce curent care va intra in sistemul national, pe linia de medie tensiune. Se va contoriza si se va compensa cu ceea ce consuma unitatile administrative teritoriale, spun primarii care au depus deja proiecte pentru obtinerea finantarii europene.

"In cazul in care proiectul va obtine finantare, Primaria din Socodor nu isi va mai face probleme in ceea ce priveste costurile facturilor de energie electrica pentru comuna si satele apartinatoare. Vom avea asigurat iluminatul la scoala, la gradinite, dar si iluminatul public al comunei. Proiectul este in curs de evaluare si asteptam sa fie aprobata finantarea. Ne dorim sa incepem implementarea proiectului in acest an", a declarat Ioan Jura, primarul comunei Socodor.

De asemenea, primarul comunei Graniceri, Claudiu Batranut, a spus ca proiectul care prevede finantarea de parcuri fotovoltaice de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare va aduce multe beneficii. Parcul va fi amenajat in satul Siclau si va asigura mai multa energie decat are nevoie, in prezent, administratia locala pentru institutiile de interes public.

"Parcul va produce 164.000 KW pe an, iar noi folosim 98.000 KW pe an. Ceea ce inseamna ca vom deveni independenti de reteaua nationala de alimentare cu energie electrica", a declarat Claudiu Batranut. Acesta a mai adaugat faptul ca parcul fotovoltaic va asigura energie pentru primarie, scoli, gradinite, iluminat public, pentru doua uzine de apa si pentru o statie de epurare a apelor.

Primarul comunei Semlac, Letitia Stoian, a sustinut ca implementarea unui astfel de proiect inseamna o economie de 25 de milioane de lei la bugetul local, bani care inseamna costurile iluminatului cu energie electrica intr-un an. "Parcul fotovoltaic ne-ar asigura energia electrica pentru institutiile publice din comuna, primarie, scoli, dispensare, biserici, dar si pentru iluminatul public. Noi avem si o alee a luminilor, cu 100 de stalpi de energie electrica, care vor fi alimentati din acest parc", a declarat Letitia Stoian.

Un alt proiect pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice a fost depus de Primaria localitatii Vinga.

Primaria Arad a anuntat ca, in cateva zone din municipiu, ar putea fi instalate lampi solare care sa asigure iluminatul ecologic pe timp de noapte, daca va obtine 10 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Studiul de fezabilitate pentru extinderea sistemului de iluminat public in municipiu prin implementarea solutiilor de alimentare cu energie electrica din sisteme fotovoltaice a fost deja finalizat.

Conform proiectului, iluminatul stradal va fi extins pe strazile de la periferie, pe soseaua de centura, in 70 de locuri de joaca pentru copii, pe alei pietonale si pe o pista pentru biciclisti care va fi construita. In prezent, in aceste zone, iluminatul public este inexistent. Primaria intentioneaza sa introduca in aceste locuri iluminatul ecologic, prin folosirea energiei solare, cu ajutorul unor lampi cu leduri si cu panouri fotovoltaice.

Totodata, Consiliul Judetean Arad intentioneaza sa solicite fonduri europene destinate unui parc fotovoltaic care sa produca energie alternativa pentru institutiile publice din subordine. Astfel, a fost scoasa la licitatie achizitia de "Servicii de elaborare documentatii tehnice in vederea obtinerii de finantare pentru obiectivul de investitii parc solar fotovoltaic de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare". Consultantul va trebui sa realizeze un studiu de fezabilitate, un studiu topografic, unul geotehnic, cererea de finantare si sa asigure asistenta de specialitate pentru cererea de obtinerea de fonduri nerambursabile.

Daca proiectul va fi aprobat, alaturi de Consiliul Judetean Arad vor fi alimentate cu energie alternativa Compania de Apa, Aeroportul, Spitalul Judetean, Directia pentru Protectia Copilului, Biblioteca judeteana, Complexul Muzeal Arad, Centrul Militar Judetean, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Zona Libera Curtici-Arad, si mai multe scoli si unitati medicale din judet. Valoarea proiectului va fi de maxim 50.000.000 euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#energie solara primarii Arad, #energie solara economie , #energie solara