Proiectul uluitor care poate schimba energia viitorului

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 09:09
8541 citiri
Proiectul uluitor care poate schimba energia viitorului
Foto: wired.com

Americanii au pus la cale un plan impresionant care ii poate ajuta sa capteze energia solara in spatiu si sa o directioneze pe Pamant cu ajutorul unor dispozitive revolutionare.

De zeci de ani, Pentagonul este unul dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume. In contextul cresterii pretului la aceasta sursa de energie, armata americana isi indreapta privirea spre cea solara, scrie wired.com.

Aceasta ar putea fi folosita de armata SUA, pentru ca are capacitatea de a simplifica numeroase proceduri executate de fortele militare americane. Unele misiuni vor putea fi mai eficiente datorita noi tehnologii, caci vehiculele folosite nu ar mai depinde de realimentarea care trebuie facuta in mod regulat.

Energie prin radiofrecventa

Noul proiect de captare a energiei apartine unui organism dedicat cercetarii (Naval Research Laboratory-NRL). Pana in prezent au fost construite si testate doua prototipuri, unul dintre acestea purtand si numele de "modul senvis", datorita faptului ca intre doua panouri se gasesc toate componentele electrice ale dispozitivului.

Partea lui de sus este facuta dintr-un panou fotovoltaic ce absoarbe razele solare. Sistemul electronic situat in mijloc transforma totul in radiofrecventa. In partea de jos e situata o antena care transfera energia catre o statie aflata la nivelul solului.

Dorinta americanilor este ca numeroase asemenea module sa fie asamblate de roboti in spatiu, cu scopul de a forma un satelit urias, cu lungimea de un kilometru.

Un alt prototip construit de fortele navale americane modifica structura de tip senvis si permite captarea unei cantitati mai mari de energie, fara riscul supraincalzirii intregului ansamblu. Astfel, in acest caz, eficienta este si ea mai mare.

Avantajele noului proiect

Noul proiect prezinta unele avantaje. El ajuta la captarea energiei Soarelui fara a intampina dificultati legate de conditiile meteo. Practic, ansamblul spatial functioneaza fara intrerupere.

Asemenea proiecte fac parte si din planurile unor companii private. Americanii de la Pacific Gas&Electric au incheiat un contract pentru achizitionarea unui sistem similar produs de compania Solaren. Tranzactia urmeaza sa fie incheiata pana in anul 2016.

Si japonezii de la Shimizu Corporation au planuri asemanatoare, propunand construirea unei retele uriase spatiale pentru captarea energiei solare, lungimea ei ajungand la peste 17.000 de kilometri.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#energie solara SUA, #proiect energie solara, #satelit energie solara , #energie solara