Romania, una dintre cele mai potrivite tari din lume pentru energia solara

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:05
6903 citiri
Romania, una dintre cele mai potrivite tari din lume pentru energia solara
Foto: Greentech Solar

Romania ar putea fi urmatoarea piata pentru dezvoltarea domeniului energiei solare, pe masura ce iradiatiile pe teritoriul tarii noastre devin mai puternice.

In timp ce multe companii se orienteaza spre piete mai evidente, cum ar fi India sau Japonia, firmele mai ambitioase se uita la Romania, relateaza Greentech Solar.

Desi Romania este nou venita in piata energiei regenerabile, dezvoltarea a fost rapida, mai ales datorita politicilor Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Spre exemplu, in 2009, sub 15 megawatti erau produsi din energie eoliana, insa, dupa investitii de 2 miliarde de dolari, s-a adaugat peste 1 gigawatt in ultimii trei ani.

In privinta energiei solare, nu s-au facut investitii majore inca, din cauza lipsei de sprijin guvernamental si a unei politici mai clare in aceasta privinta.

In prezent, insa, instalatiile pentru energia solara se califica pentru primirea a sase certificate verzi pentru megawatt/ora de electricitate produsa, acestea avand valoare intre 34,7 si 70,7 dolari/megawatt/ora, ceea ce inseamna ca fiecare sistem de energie solara primeste finantare de cel putin 20,8 dolari/megawatt/ora de electricitate produsa, timp de 15 ani. Acest nivel este aproape dublu comparativ cu Germania, specifica publicatia.

Astfel, multe companii incearca sa profite de aceste ajutoare inainte ca Guvernul sa le reduca. Cel mai mare proiect este unul de 2 megawatti, dezvoltat de Fomco Solar Systems. De asemenea, sunt interesate in piata solara din Romania si firme din Coreea de Sud, China, Portugalia sau Spania.

Potrivit Transelectrica, au fost aprobate proiecte pentru peste 520 de megawatti, care se vor putea conecta la reteaua transportatorului national de energie electrica, plus alte proiecte pentru 1.200 de megawatti, care au aplicat pentru obtinerea conectarii la retea.

Totusi, analistul Andrew Krulewitz, de la GTM Research, este de parere ca situatia din Romania seamana cu cea din Cehia. "Cred ca Guvernul promite prea mult din punct de vedere financiar si va trebui sa-si retraga din promisiuni in viitorul nu foarte indepartat", a spus acesta.

De fapt, Guvernul deja discuta reducerea numarului de certificate verzi pentru megawatt/ora de electricitate produsa, de la 6 la 4, insa nu este exclusa nici posibilitatea ca Romania sa isi doreasca sa mentina nivelul, pentru a profita de dezvoltarea acestei industrii, spun analistii.

Pe de alta parte, acestia avertizeaza ca modul de dezvoltare este similar altor state, precum Spania, Italia si Republica Ceha, unde cresterea initiala spectaculoasa a fost urmata de o prabusire la fel de spectaculoasa.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#energie solara Romania, #dezvoltare piata energie solara , #energie solara
Comentarii
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Atata timp cat se promoveaza prin certificate verzi, investitorii