ANRE: Energia regenerabila ar putea avea un impact de 5-7% in pretul de productie

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 20:12
1482 citiri
ANRE: Energia regenerabila ar putea avea un impact de 5-7% in pretul de productie
Foto: Gov.ro

Directorul din cadrul ANRE, Radu Regman, a declarat, joi, ca impactul energiei regenerabile in pretul de productie ar putea insemna o crestere de 5-7% in acest an, de 2,5 euro pe MWh, intrucat producatorii de energie din surse regenerabile primesc certificate verzi ca scheme de sprijin.

De asemenea, pana in anul 2017, pretul de productie al energiei ar putea creste cu 33 de euro (cu 73%), de la 45 euro pe MWh in prezent, a declarat oficialul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unui seminar pe teme energetice.

"Prevedem ca, datorita intregului ansamblu, probabil in doi ani vom avea un exces de certificate pe piata, deci e posibil ca pretul sa scada, dar, datorita prevederilor potrivit carora producatori pot tine certificatele timp de trei ani, nu va scadea pretul. Deci pretul va creste daca investitoriii sunt rationali, iar eu nu am vazut pana acum investitori irationali", a precizat Regman.

De altfel, directorul Departamentului Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din ANRE, Zoltan Nagy-Bege, spunea, la sfarsitul anului trecut, ca energia electrica pentru consumatorul final s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017, din cauza faptului ca furnizorii de electricitate cumpara certificate verzi, iar proiectele pe energie regenerabila se vor inmulti.

Un certificat verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. Potrivit legii, un certificat verde costa intre 27 si 55 de euro, iar, in ultimii ani, acesta a fost achizitionat la un pret foarte apropiat de pretul maxim admis de lege.

Certificatele verzi se tranzactioneaza centralizat in Romania (si de la inceput la Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania - OPCOM) din 16 noiembrie 2005. Daca, in anul 2005, operatorul a tranzactionat 7.241 de certificate verzi, numarul acestora a crescut de la an la an, la 20.939 in anul 2006, 41.367 in 2007, apoi la 110.109 in anul 2008, ajungand in 2009 sa tranzactioneze in total 169.880 certificate verzi. De la inceputul anului 2010 si pana in prezent, OPCOM a tranzactionat peste 243.000 certificate verzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#certificate energie verde, #energie regenerabila, #pret producere energie regenerabila , #energie verde