Ziare.com

Energia verde ne arde la buzunar, dar face toti banii

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 13:03

   

Energia verde ne arde la buzunar, dar face toti banii
Watii verzi vor arde contribuabilii la buzunare. Dintre toate, sistemele de convertire a luminii si caldurii solare absorb cele mai numeroase fonduri, eolienele vor primi mai putine certificate, iar biomasa promite sa asigure 65% din cota asumata de Romania fata de UE.

Pe de alta parte, specialistii spun ca energia regenerabila face toti banii si pe termen lung costurile vor scadea.

41,5 miliarde de lei pentru sprijinirea producerii de energie verde

In perioada 2011-2021, perioada in care se aplica schema de certificate verzi, romanii vor plati 41,5 miliarde de lei pentru sprijinirea producerii de energie verde.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Seful departamentului de eficienta energetica de la ANRE, Zoltan Nagy Bege, a anuntat inca din septembrie ca pretul energiei electrice ar putea creste anul viitor cu 10%, in principal ca urmare a faptului ca vor fi puse in functiune tot mai multe centrale eoliene si investitiile vor fi sprijinite prin schema certificatelor verzi.

Daca anul trecut capacitatea totala de productie a energiei in turbine eoline era de 442 MW in Romania, anul acesta se estimeaza dublarea acestei capacitati. Tot in 2010 35% din energie a provenit de la hidrocentrale, ceea ce inseamna ca Romania si-a atins deja targetul stabilit de UE pentru 2015 referitor la producerea de electricitate din surse regenerabile.

Cel mai mare impact al cresterii preturilor va fi resimtit peste ani, in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile. Pana atunci, este probabil ca factura la curent sa fie majorata cu 2,5%.

Un maximum de certificate verzi pentru energia solara

Sase, si cel mai mare, e numarul de certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica solara.

Pentru energia electrica din centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW se acorda cate trei certificate verzi pentru 1 MWh produs si livrat daca centralele hidroelectrice sunt noi sau doua, daca hidrocentralele sunt retehnologizate.

Citeste mai mult despre Energia verde ne arde la buzunar, dar face toti banii pe GreenReport.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor