Ziare.com

Factura la energie si certificatele verzi: Guvernul se leapada de raspundere si muta varful de plata in 2017

de Constantin Pescaru
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 08:06

   

Factura la energie si certificatele verzi: Guvernul se leapada de raspundere si muta varful de plata in 2017
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat ca amanarea platii unor certificate verzi, menite sa incurajeze investitiile in energie verde, va duce la scaderea facturii. Insa specialistii considera ca pisica a fost aruncata in curtea urmatorului Guvern, pentru a se lepada de responsabilitate.

Potrivit unei ordonante de urgenta care a fost lansata in dezbatere si care urmeaza sa fie dezbatuta in sedinta de guvern de miercuri, se amana de la 1 iulie 2013 pana la 1 ianuarie 2017 plata unor certificate verzi, fapt ce va duce la scaderea costurilor pentru consumatorii casnici.

In aceasta perioada, va fi acordat un singur certificat verde in loc de doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW si patru certificate din sase pentru centralele solare. Toate acestea se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat.

In schimb, pentru hidrocentralele retehnologizate de pana in 10 MW se vor acorda, in continuare, doua certificate verzi.

Cele amanate, adica unul pentru eolian, unul pentru energia hidro si doua pentru energia solara, vor putea fi recuperate dupa trei ani, in functie de cum va stabili Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE).

"In primul rand, atunci va fi alt guvern si toata aceasta problema va cadea in sarcina acestuia. Nu este o solutie, ci ei au vrut doar sa scape de raspundere prin aceste amanari", a avertizat Jean Constantinescu, expert in energie, pentru Ziare.com.

El sustine ca aceasta masura nu aduce o rezolvare, din contra, ii va face pe foarte multi investitori sa plece din Romania.

"Nu asa se rezolva competent o problema. Guvernul ar trebui sa genereze mai intai un studiu serios ai apoi un consens pe baza lui. Deocamdata, ei tot fac referire la o monitorizare a ANRE, insa nu spun nimic concret", a mentionat expertul.

Ministrul Nita a precizat saptamana trecuta ca nu a studiat impactul legii.

"Consumatorul casnic poate spera la o scadere a pretului facturii pentru energia electrica. Daca legea (ordonanta de urgenta privind energia regenerabila - n.red.) intra in vigoare la 1 iulie, de atunci. Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a declarat atunci oficialul.

Nita: Factura pentru electricitate a consumatorilor poate scadea cu 10% de la 1 iulie

Ministrul nu a dat detalii despre ce se va intampla dupa 2017 si despre cum va rezolva atunci ANRE aceasta situatie, explicand doar ca certificatele verzi care vor fi amanate "vor intra in cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile". In plus, el a anuntat ca "OUG a fost agreata de Comisia Europeana".

E nevoie de un studiu de impact

Jean Constantinescu sustine ca este nevoie de un studiu cost-beneficiu, pe baza caruia sa ii oferi o solutie investitorului ca sa nu plece din Romania.

"Trebuie sa se discute cu toate partile implicate pentru ca avem foarte mare nevoie de astfel de investitii, pentru ca energia verde reprezinta viitorul. Ministrul a pierdut un an de zile cu vorbaria", a spus acesta.

Expertul in energie sustine ca Guvernul trebuia sa faca acest studiu de impact, apoi sa stea de vorba cu partile implicate si sa se gaseasca de comun acord o formula, pentru ca sa nu faca un consumator sa fie incapabil sa plateasca, dar nici sa nu alunge niste investitori in tehnologii de care Romania are nevoie.

"Daca guvernele precedente au gresit cand au exagerat numarul de certificate verzi acordate, acum se exagereaza prin tratarea superficiala a problemei", a adaugat acesta.

Producatorii de energie eoliana contesta OUG

In plus, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) sustine ca Romania trebuie sa notifice Comisia Europeana de aceasta intentie, tocmai pentru ca forul sa faca un studiu de impact.

Analiza de impact ar urma sa se desfasoare pe doua teme distincte: una ce se refera la schema de sprijin pe baza de certificate verzi si cealalta privind scutirea marilor consumatori de la plata unei parti a certificatelor verzi.

Legat de prima idee, Romania trebuie sa trimita la Bruxelles calcule care sa argumenteze solutia amanarii unui numar de certificate si sa explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare si cum va afecta acest mecanism intreaga piata de energie, sustin cei de la RWEA, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare", se arata intr-un comunicat al RWEA.

Asociatia mai sustine ca autoritatile trebuie sa aduca lamuriri in privinta discriminarii pe care o va crea noua ordonanta, prin faptul ca aceasta se va aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate.

Hidroelectrica intentioneaza sa vanda microhidrocentralele pe care le detine, care necesita retehnologizari. In cazul in care nu ar mai fi acordate cele doua certificate verzi, investitorii nu ar mai fi interesati de ele.

Cum a ratat Romania investitii uriase

Consilierul onorific al lui Victor Ponta, economistul Ionel Blanculescu, a mentionat intr-un interviu acordat Ziare.com ca Romania a ratat investitii importante pentru ca schema de sprijin a energiei verzi nu stipula ca producatorii sa isi construiasca in tara noastra infrastructura necesara.

"In alte tari, de exemplu in Marea Britanie, erai obligat sa vii in tara respectiva, sa deschizi unitatea de productie si apoi sa le montezi. Deci toti investitorii trebuiau sa deschida o fabrica in Romania, sa produca aici toate elementele necesare, cu tehnologia lor, dar cu forta noastra de munca, si abia apoi sa beneficieze de masurile de sprijin", a mentionat Ionel Blanculescu.

In consecinta, Romania a pierdut mult de pe urma acestei scheme de sprijin, investitile mergand, de fapt, catre tarile de unde s-au cumparat sau realizat turbinele si alte elemente necesare infrastructurii energetice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3475 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problema e la guvern

Aceste investitii in energie verde sunt facute, ca multe alte lucruri romanesti, putin pe dos. Aceste certificate verzi, ar trebui valorificate pe piata, adica cumparate de poluatori si statul sa acorde subventie producatorilor de energie verde. In Germania statul cumpara energia la pretul de productie si o vinde cu pretul reglementat; deci, subventia vine direct. Dar ce te faci cu "contributia de inalta cogenerare", sau CRC, toate aflate in pretul energiei ? Si capac peste toate, le mai pui si 24% TVA. Deci, platesti 35% taxe si restul energie, de parca becul se aprinde de la certificate verzi, sau cogenerare,...

 

Ce-i drept, aceste certificate verzi ne-au cam umflat facturile

...la energia electrica. Cit despre marile investitii in eoliene, citi banuti sa fi intrat in bugetul tarii daca doar pamintul pe care sint instalate acestea e al nostul, restul fiind din extern?

 

Este absurd ca populatia sa plateasca mai mult ...

... pentru energia electrica consumata, pentru a fi "sponsorizatzi" producatorii de "energie verde"!
Daca numarul de certificate oferite nu poate fi modificat, amanarea platii unei parti dintre aceste certificate pare singura solutie rationala!

 

Absurd? singura solutie rationala?

Sunt de acord ca sistemul certificatelor verzi pt. regenerabile nu era cel mai bun (in sensul ca nu s-au facut cele mai bune previziuni atunci cand s-a calculat nr. de certificate), dar de aici si pana la a propaga ideea ca nu consumatorii ar fi cei care trebuie sa plateasca e cale lunga.
Intotdeauna cnsumatorii sunt cei care platesc pt ca orice cost se va reflecata in factura. Asa se intampla si in sitemul german.
Sa nu aiba impresia cei care sustin azi termocentralele ca nu vom avea de platiti un cost si pentru termocentrale. Complexul Oltenia si cel de la Hunedoara trebuie retehnologizare curand pentru a putea functiona. Unde credeti ca se va regasi costul retehnologizarii?
Daca cumva, retehnologizarea nu se va face si vor trebui oprite termocentralele (UE nu ne va ierta cum nu i-a iertat nici pe Bbulgari) de unde vom lua energie, daca acum alegem sa stopam elanul regenerabilelor?
In oricare dintre situatii,va creste factura cu mai mult sau mai putin de 10% cat (cica) am economisi acum?
Cat despre "solutia rationala" cred ca nu e chiar asa. Daca ai promis niste facilitati, trebuie sa le dai celor care deja au investit. a amana niste venituri altfel certe este echivalent cu a nationaliza. Poti spune ca si comunistii (in interesul poporului) au luat niste bunuri si au amanat returnarea vreo 50 de ani.
Asa si cu certificatele verzi amanate. E drept socialistii cu fata europeana de acum, nu vor intarzia decat 2 ani, dar atunci va plati tot populatia.

cred ca cea mai buna idee e re-dozarea numarului de certificate verzi pentru investitiile viitoare, care trebuie sa continue.

Ceva este putred....

...pe consumataor nu-l intereseaza de certificate verzi/roz/mov/negre! Cind se obtine o energie mai ieftina (hidro/eoliana/atomica) eu inteleg sa se i9eftineasca intrucit nu se mai consuma petrol (scump)....deci la mijloc sint tot felul de scarpinaturi de-an doaselea...care aduc a furaciuni mai degraba! Pompulatia ar fi indreptatita sa consume numai hidro pentru ca ca ele apartin tarii....si si-au adus toti locuitorii contributia la construirea lor!

 

Halal civilizatie...sau Inteligenta Ipocrita

de ex mii de oameni isi unesc fortele muncesc sa construiasca un baraj de apa,o hidrocentrala care produce energie electrica cu ajutorul apei.
Apa reprezinta vreo 70% din suprafata planetei noastre
Dupa ce s-a terminat de construit o hidrocentrala si
produce energie pentru noi toti totusi trebuie sa
platim energia electrica desi centralele,barajele etc
sunt facute din munca noastra,iar apa curge gratis
actionand turbinele care produc energie.
La fel si cu energia eoliana,solara....vantul si soarele nu cer bani dar omul da.Halal
De ce platim scump energia electrica ?!!
pentru a intretine parazitii societatii....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor