Guvernul, reclamat la Comisia Europeana pentru amanarea certificatelor verzi

Vineri, 23 August 2013, ora 16:12
1230 citiri
Guvernul, reclamat la Comisia Europeana pentru amanarea certificatelor verzi

Asociatia Romana pentru Energia Eoliana (RWEA) a depus la Comisia Europeana (CE) o plangere impotriva Romaniei, in numele celor peste 100 de membri ai sai, privind amanarea unor certificate verzi de la 1 iulie, a declarat, vineri, presedintele RWEA, Ionel David.

RWEA reprezinta peste 100 de companii din sectorul energiei eoliene: producatori de energie, furnizori de echipamente, consultanti, avocati, banci si firme de constructii.

"Am depus o plangere oficiala la DG Competition (Directia Generala pentru Concurenta - n.red.) in numele tuturor membrilor nostri, pe 14 iunie. Am fost intrebati de cei de la Bruxelles daca vrem ca plangerea noastra sa fie anonima, dar am precizat ca nu este nevoie", a spus David.

Autoritatile de la Bruxelles trebuie sa solicite punctul de vedere al Guvernului de la Bucuresti pe aceasta tema si sa transmita un raspuns catre RWEA. David a precizat ca Asociatia nu a primit pana acum un raspuns la aceasta plangere, dar estimeaza ca lantul procedural va fi reluat la inceputul lunii septembrie, dupa finalizarea perioadei de vacanta.

Potrivit lui Ionel David, modificarile aduse legislatiei afecteaza principiul neretroactivitatii, intrucat se aplica inclusiv producatorilor de energie verde care sunt in prezent in functiune.

"Romania risca sa primeasca sanctiuni daca se constata ca a incalcat principiile europene, insa scopul nostru nu este acesta. Noi ne dorim sa fie oprita aplicarea ordonantei si sa se revina la schema de sprijin dinainte de 1 iulie", a punctat reprezentantul RWEA.

Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care ar putea costa compania pana la 66 milioane euro pe an.

"Aceasta masura contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, in special celui referitoare la libera miscare a capitalului", sustine CEZ, care opereaza in Romania cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

La randul sau, Comisia Europeana a anuntat ca urmareste situatia din Romania. "Mai multe reclamatii din partea actualilor sau viitorilor beneficiari sunt investigate, de asemenea", a declarat purtatoarea de cuvant Marlene Holzner, intr-un comunicat.

"Comisia isi va prezenta opiniile cu privire la schemele de sprijin pentru energiile regenerabile precum si cu privire la interventiile guvernamentale in sectorul energetic pe larg, in toamna", a adaugat ea.

Reprezentantii Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei au declarat ca nu au primit pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.

Factura la energie si certificatele verzi: Guvernul se leapada de raspundere si muta varful de plata in 2017

"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata. Schema de exceptare partiala a unor consumatori se va notifica separat pentru autorizare la CE, inainte de initiativa legislativa (HG) ", au adaugat oficialii Departamentului pentru Energie.

Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica.

Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#plangere Comisia Europeana certificate verzi, #Guvern plangere Comisia Europeana certificate verzi, #Comisia Europeana certificate verzi, #certificate verzi , #energie verde