Primaria Bucuresti investeste in energie verde

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 10:57
2382 citiri
Primaria Bucuresti investeste in energie verde

Primaria Capitalei va investi 6,7 milioane de euro in statia de epurare a apelor uzate de la Glina, unde vor fi construite in acest an o microhidrocentrala si o centrala pe biogaz.

Investitia face parte dintr-un proiect in valoare de peste 100 milioane euro, care presupune construire a statiei de epurare a apelor uzate de la Glina, inceputa de Ceausescu si nefinalizata, potrivit Capital.

Primaria a obtinut pentru acest proiect fonduri europene care asigura 54,6% din finantare, dar si doua imprumuturi, unul de la Banca Europeana pentru Investitii (29,93%) si celalalt de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (11,97%). 3,5% din imprumut provine de la bugetul de stat.

Cele doua centrale vor contribui la diminuarea viitoarelor tarife pentru epurarea apelor uzate, iar ea trebuie finalizata pana la 31 decembrie 2010.

Statia de la Glina va epura apele rezultate din canalizarea Capitalei, dar si a catorva localitati limitrofe si vor fi produse zilnic 400-500 de tone de namol, din care, in urma fermentarii, va rezulta biogazul folosit ulterior pentru producerea de energie.

Centrala care va utiliza acest biogaz va avea doua grupuri, cu o putere electrica totala instalata de 3,88 MW si o putere termica de circa 4,4 MW.

Energia electrica produsa va fi folosita pentru consumul intern al statiei de la Glina, iar apa calda rezultata va fi utilizata atat pentru procesul tehnologic - pentru incalzirea namolului care intra in rezervoarele de fermentare -, cat si pentru incalzirea unor cladiri din incinta statiei.

Investitia va reduce cu pana la 66% costul electricitatii pentru statia de epurare si cu 60%-80% costurile cu energia termica pe timp de iarna, iar in cursul anului, costurile cu caldura vor fi zero.

Cand va fi gata, statia de epurare va fi predata pentru operare companiei Apa Nova, care a primit in concesiune reteaua de alimentare cu apa si cea de canalizare a Bucurestiului.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#energie verde, #investitie Glina, #statie epurare , #energie verde