Razboiul rece s-a terminat. Incepe razboiul verde

Marti, 19 Iunie 2012, ora 08:07
3221 citiri
Razboiul rece s-a terminat. Incepe razboiul verde
Foto: Project Syndicate

Intr-o regiune sau alta, lumea a fost, poate dintotdeauna, bipolara. Asta a generat razboaie. Cand intreaga lume a devenit bipolara, razboaiele au devenit mondiale.

N-a fost de ajuns unul, au trebuit doua, pentru ca omenirea sa observe pericolul lumii bipolare si sa-si faca o organizatie cu participarea tuturor. Asa a aparut Organizatia Natiunilor Unite.

ONU este prototipul organizatiei democratice unde fiecare membru are dreptul sa voteze, iar votul tuturor devine decizie, daca nu intervine veto-ul la care au dreptul cinci membri. Ei insisi, cei cinci membri, s-au nominalizat si s-au aprobat in unanimitate, acum peste o jumatate de veac.

Nimeni nu contesta dreptul lor de veto, pentru ca, acum peste o jumatate de veac, ei reprezentau marile puteri economice si politice, invingatoare in razboi.

Astfel, bipolaritatea a devenit o amintire a trecutului, in locul ei aparand grupuri de tipul G7, G8, G20. Ei se intalnesc, discuta, hotarasc totul sau nu hotarasc nimic, dupa caz.

Vestea buna pentru SUA, UE, Japonia si alti membri marcanti ai G20 este aceea ca marea majoritate a lor sunt state democratice. Numai China si Arabia Saudita refuza formal sa se declare democratii liberale, iar un al treilea stat, Rusia, este o autocratie mascata in spatele unei fatade democratice.

Vestea mai putin buna este ca nu toate aceste noi puteri democratice sunt de acord cu programul politic si economic al vechiului Occident. Indeosebi, nu le convin politicile legate de mediu, pe care le considera o stavila costisitoare in calea dezvotarii, noteaza Project Syndicate.

Si chiar daca, pana la urma, cad de acord cu principiile privind protejarea mediului, se opun categoric sanctiunilor de orice fel, inclusiv celor militare. Asa stand lucrurile, acordul lor nu foloseste decat retoric.

Fiecare cu democratia lui

In plus, adesea aceste state nu cupleaza cu interesele generale, atunci cand este vorba de conflicte locale, cum sunt cele din Orientul Apropiat. In 2010, SUA s-au vazut in conflict deschis cu Turcia si Brazilia, in ce priveste stoparea programului nuclear din Iran.

Mai mult, pentru a-si forma o individualitate opozabila lumii evoluate, cinci state mari au format in 2001 grupul BRIC. Dintre acestea, India, Brazilia si Africa de Sud actioneaza indiferent de toti ceilalti, sub imperiul intereselor proprii sau, pur si simplu, ca sa-si afirme ponderea in viata internationala.

De aceasta situatie profita Rusia si China, care, in numele principiului neingerintelor, sunt gata sa intre in conflict cu SUA pe probleme legate de drepturile omului sau de democratie in general.

Stilul acesta de a se constitui in grupuri separate, care nici macar nu comunica unul in raport cu celalalt, reaminteste practicile razboiului rece, care s-a terminat, si impiedica declansarea razboiului verde, care abia incepe.

Este un stil facut sa puna la indoiala insasi ideea de democratie, atunci cand sugereaza ca exista mai multe democratii, eventual una in emisfera nordica, alta in cea sudica, inca una in vest, in est, in Nordul Africii sau prin alte locuri. Un asemenea mod de a aborda problema trimite in derizoriu insasi ideea de democratie, fara posibilitatea de a introduce altceva in loc.

Ne luptam cu globalizarea

In opozitie cu toate acestea, caracteristica esentiala a lumii noastre este globalizarea, in interiorul careia se afla toate valorile democratice.

Privite global, prioritatile Turciei, Braziliei sau Africii de Sud nu difera de cele ale UE sau SUA, sub aspectul protectiei mediului, folosirii energiilor neconvetionale sau actiunilor antipoluante.

Chiar si conflictele din Orientul Apropiat pot fi gestionate fara ca, prin asta, sa stopam actiunile de interes global.

S-ar putea ca ONU sa fi depasit rolul sau initial de a pazi oamenii, ca sa nu se ucida intre ei. Poate am ajuns la momentul cand organizatiile mondiale pot trece la faza de a pazi natura, ca sa n-o ucida oamenii.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#utilizare energie verde, #ONU energie verde, #cooperare energie ONU , #energie verde