Ziare.com

Romania nu mai este paradis pentru energia verde: Cum au gonit alesii investitorii

Joi, 12 Martie 2015, ora 14:33

   

Romania nu mai este paradis pentru energia verde: Cum au gonit alesii investitorii
In ultimii 4 ani, Romania a coborat 22 de pozitii in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila, ocupand pozitia 35.

Datele sunt extrase din raportul EY numit "Renewable energy country attractiveness index (RECAI) ".

Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au determinat scaderea accentuata a atractivitatii tarii noastre pentru investitorii in energii verzi, arata un comunicat remis Ziare.com.

Romania se uita spre Ungaria pentru a obtine independenta energetica?

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Florin Vasilica, partener si lider al departamentului de asistenta in tranzactii la EY Romania, sustine ca pentru a recupera din terenul pierdut de piata locala in atragerea investitorilor in domeniul energiei, institutiile statului si factorii de decizie trebuie "sa depuna eforturi pentru stabilirea de politici energetice transparente si credibile pe termen lung, care sa realizeze un echilibru intre interesele investitorilor, consumatorilor si statului in domeniul electricitatii produse din surse regenerabile de energie".

Acuratetea legislativa a marcat evolutia tarilor in clasamentul din acest an

Aceasta acuratete legislativa este cea care a generat modificari majore in partea de sus a indexului RECAI. Raportul evidentiaza India si Egipt ca exemple de tari care atrag tot mai multe investitii straine, reflectand investitiile majore si proiectele importante rezultate din eforturile guvernelor de a-si atinge obiectivele propuse si din reformele politice menite sa imbunatateasca climatul de investitii.

In timp ce semnalele din Europa raman amestecate, semnale politice pozitive de pe mai multe piete sunt in masura sa genereze un impact pozitiv in anul care vine.

Franta a urcat pe locul sapte, ca urmare a progreselor inregistrate de politica sa energetica care au generat o mult asteptata certitudine privind ambitiile legate de energiile regenerabile ale tarii pana in anul 2030.

In mod similar, amendamentele suplimentare introduse in legislatia privind licitatiile competitive din Polonia, dar si angajamentul Suediei de a renunta la energia nucleara in favoarea energiilor regenerabile in proportie de 100%, trimit un semnal clar pietei in ansamblul ei.

Intre timp, Marea Britanie a coborat pe locul opt al indexului, cea mai joasa pozitie de pana acum, in contextul neclaritatilor legate de modul in care "contractele pentru diferenta" din aceasta tara vor fi suficiente pentru stimularea investitiilor in capacitati noi de productie, in timp ce Italia a coborat pe locul 16 in urma aparitiei informatiilor legate de scaderea tarifelor la energia solara pentru noi proiecte.Dincolo de Europa, Mexicul si-a continuat ascensiunea ca urmare a evolutiei pozitive a procesului legislativ privind energia, care stabileste un plan detaliat pentru atingerea obiectivelor ambitioase ale tarii legate de energiile regenerabile, precum si a reformelor energetice in cadru mai larg.

In acelasi timp, Egiptul a revenit in index dupa doi ani, datorita unui nou sistem de tarifare si de licitatii care ofera o mai mare claritate dezvoltatorilor de proiecte si demonstreaza cresterea sprijinului guvernamental pentru proiectele de energiile regenerabile.

"Continua volatilitate a preturilor la petrol si provocarile geopolitice continua sa sublinieze importanta diversificarii surselor de energie, ca mijloc de atingere a unui grad mai ridicat de securitate energetica.

Energiile regenerabile devin pentru multe tari o parte tot mai importanta a unui mix larg de surse de energie, marcand ascensiunea mai multor piete in indexul nostru de atractivitate. Investitiile globale in energii regenerabile au atins 300 miliarde de dolari in 2014, depasind investitiile in tehnologii de noua generatie pentru combustibili nucleari si fosili", a punctat Florin Vasilica.

Ce rol are sectorul privat

Sarcina de a crea un cadru competitiv si de a atrage investitii in energii regenerabile nu ar trebui sa cada in intregime pe umerii politicienilor.

Sectorul privat are si el un rol important. Investitorii si dezvoltatorii din sectorul privat trebuie sa faca efortul de a distinge intre riscurile reale si cele doar percepute, si sa fie mai proactivi in stabilirea unei prezente tangibile pe pietele lor tinta, se mai arata in raport.

"Alimentarea cu energie in viitor incepe prin dobandirea mix-ului energetic adecvat la un cost cat mai accesibil. Tarile se indeparteaza de o abordare energetica unilaterala, si incep sa exploreze modul in care energiile regenerabile pot ajunge sa se incadreze, sau chiar sa domine strategiile lor energetice in sens mai larg", a mai spus Florin Vasilica.

C.P.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, frate

E buna energia verde, dar de ce o subventionam noi? Investitorii "e" smecheri. Vor a castige pe termen scurt, daca se poate pana marti.
Cine platea? Prostul, pe factura. Si cred ca mai platim si acum.

 

energia verde de Paris

Sa termine cu propaganda si sa nu mai confunde energia regenerabila cu energia verde! "Micro"hidrocentralele facute in ultimii ani pe baza jecmanirii noastre, a tuturor, la fiecare factura de energie electrica, reprezinta, cumulativ, cel mai mare dezastru ecologic din Romania postdecembrista. Un procent enorm din ultimele zone care mai adaposteau natura autentica au fost devastate de mafia mutilarii si secarii vailor. Au lasat Carpatii muti si sluti. Faptul ca noi am fost si suntem obligati sa-i sponsorizam pe cei care ne distrug natura, sub pretextul ca fac ceva verde, este cel mai cinic abuz al clasei noastre politice corupte.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor