10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Sambata, 01 Martie 2014, ora 13:15
11966 citiri
10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta
Foto: Wikipedia

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani.

USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea "Climate Change: Evidence and Causes", publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite.

Incalzirea globala ar putea baga Bucurestiul sub apa: O catastrofa! (Foto)

Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate in cea mai mare parte de activitatile umane?

Masurarea directa a dioxidului de carbon din atmosfera si din aerul care se regaseste in interiorul ghetii arata ca nivelul acestui gaz a crescut cu 40% intre anii 1800 si 2012.

Mai mult, cercetatorii au determinat ca recentele schimbari climatice au fost cauzate de catre om, in cea mai mare parte, dupa ce au masurat cantitatile din diverse forme de carbon din natura.

Dioxidul de carbon este un gaz care se gaseste deja in atmosfera. De ce emisiile rezultate din activitatile umane sunt atat de semnificative?

Activitatiile umane au dezechilibrat ciclul carbonului in natura prin extragerea din subsol a combustibililor fosili si arderea lor pentru a produce energie, eliberand CO2 in atmosfera.

Ce rol a jucat Soarele in schimbarile climatice?

Soarele reprezinta sursa primara de energie a Pamantului, insa nu are legatura cu schimbarile climatice din ultimii zeci de ani. Satelitii au masurat inca din 1970 activitatea astrului, insa nu a reiesit nimic obisnuit. Cu toate acestea, temperatura de la suprafata Pamantului a crescut in perioada luata in calcul.

Exista un punct pana la care nivelul de CO2 nu mai duce la incalzirea atmosferei?

Nu. Cu cat este mai mare cantitatea de CO2 cu atat temperatura continua sa creasca.

Incetinirea incalzirii globale inseamna ca nu mai au loc schimbari climatice?

Nu. Dupa anul 1998, cresterea temperaturii medie a Pamantului a incetinit, insa in anii 2000 a fost mai cald decat in anii 1990. Acest fenomen pe termen scurt nu invalideaza, totusi, teoria despre schimbarile climatice.

Toata lumea vorbeste despre incalzire globala, dar de ce verile si iernile sunt inca foarte reci?

Incalzirea globala este un fenomen care se extinde pe o perioada indelungata, insa acest lucru nu inseamna ca fiecare an trebuie sa fie neaparat mai cald decat precedentul. Schimbarile zilnice si anuale care duc la abateri de la modelul climatului vor continua sa produca zile si nopti, precum si ierni si veri neobisnuit de reci, desi clima se incalzeste.

De ce gheata din Oceanul Arctic se topeste, dar nu si cea din Antarctica?

Extinderea banchizei este afectata de vanturi, curenti oceanici si temperatura. Cercetatorii au observat ca gheata din regiunea arctica raspunde in mod direct la incalzirea aerului, iar cea din Antarctica este in legatura stransa cu ceilalti doi factori.

Cat a crescut nivelul marilor si oceanilor?

Masuratorile pe termen lung si datele recente primite de la sateliti au aratat ca nivelul global al marilor si oceanelor a crescut cu 3,2 mm pe an, in ultimii 20 de ani. Insa din 1901 pana in prezent, cresterea este de 20 cm.

Ce este acidificarea oceanelor si de ce conteaza acest fenomen?

Oamenii de stiinta, alarmati de acidificarea Oceanului Arctic

Oamenii de stiinta care au cercetat chimia oceanelor au observat, de-a lungul timpului, ca ele se indreapta incet catre un pH acid. Unele organisme marine (cum ar fi coralii si crustaceele) au carapacea formata din carbonat de calciu, care se dizolva mai repede in mediu acid, astfel ca le va fi tot mai greu sa si le mentina.

Cresterea temperaturii cu cateva grade ar trebui sa ne ingrijoreze?

Da. Chiar si o crestere a temperaturii cu cateva grade va produce schimbari regionale si locale, precum precipitatii si fenomene meteo extreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#intrebari schimbari climatice, #intrebari incalzire globala, #efecte incalzire globala , #incalzire globala