Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A inceput a sasea extinctie in masa si efectele se vad si in Romania

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 19:16
29529 citiri
A inceput a sasea extinctie in masa si efectele se vad si in Romania
Foto: Ziare.com

Cercetatorul, paleontologul, activistul pentru sustinerea mediului inconjurator si militantul impotriva incalzirii globale Tim Flannery a atras atentia ca efecte ale schimbarilor climatice se resimt si in tara noastra.

Australian Flannery a vizitat Romania, odata cu publicarea in limba romana a cartii "Speranta in aer", relateaza Digi 24.

Savantul spune ca omenirea a intrat in a sasea extinctie, ceea ce inseamna ca "oamenii au acum un impact extrem de puternic asupra Planetei prin distrugerea mediului si schimbarea climatica".

"Deja observam consecintele in locuri precum Australia, unde Marea Bariera de Corali este pe moarte.

In Romania, unde am calatorit in ultimele doua saptamani si am putut admira tara voastra frumoasa, se vede ca efectele au inceput sa apara. Dar nu ati avut parte de un impact major inca. In viitor se va intampla asta.

Spre exemplu, veti pierde zonele alpine, habitatele de la altitudini mari. Cred ca si apa va deveni o problema pentru voi, pe masura ce verile vor deveni mai calde, iar regimul precipitatiilor se va modifica.

(...) In Romania, la acest moment, schimbarile sunt in stadii incipiente. Dar este ca in cazul unui cancer, cu cat se sesizeaza mai repede, cu atat sunt mai mari sansele. Asadar, daca vreti sa va prezervati biodiversitatea din Romania si impresionantele habitate alpine, rauri, parauri si tot asa este preferabil sa actionati cat mai curand", a spus Tim Flannery.

Acesta a explicat ce zone ale tarii a vizitat si ce concluzii a tras: "Am fost recent in Hateg si alte orase din Transilvania, unde am vorbit cu fermieri si agricultori. Acestia observa foarte bine schimbarile climatice fiindca traiesc impreuna cu vremea si clima. Asa ca inteleg ca lucrurile se schimba. Poate nu realizeaza ca sunt schimbari generate de om, dar le observa. Pe de alta parte, in orase, unde avem aer conditionat si ne deplasam de la munca acasa, constientizam mai putin".

Intrebat care sunt cele mai rezistente specii de pe Pamant, Flannery a raspuns: "Oamenii de stiinta cred ca inca 20% dintre specii vor disparea de-a lungul acestui secol daca oamenii nu schimba ceea ce fac. Unele specii vor supravietui: gandacii si sobolanii. Probabil si unii oameni".

De asemenea, savantul a explicat si ce a generat cea de-a sasea extinctie despre care vorbesc oamenii de stiinta.

"Este vorba de oamenii care au folosit resursele fara sa se gandeasca la viitor. Am vazut atatea cazuri de paduri taiate pana n-a mai ramas nimic-dupa care solurile sunt distruse de eroziune, raurile se umplu de sedimente si pescuitul este distrus", a spus Flannery.

Acesta a spus si care sunt industriile care contribuie cel mai mult la schimbarile climatice.

"Cele mai mari sectoare sunt productia de energie si transportul. Din fericire ambele pot fi redresate. Stim acum sa generam electricitate curata cu ajutorul luminii solare, vantului, energiei geotermale etc.

Putem vedea ca au aparut automobilele electrice, chiar zilele trecute am vazut o Tesla in Bucuresti, ceea ce e un semn incurajator. Sectorul constructiilor este de asemenea problematic, fiind responsabil de 5% din emisiile globale, dar avem deja tehnologia pentru a produce materiale 'curate'.

Agricultura este un sector dificil, vacile produc mult metan. S-ar putea sa fim nevoiti sa traim in felul asta o vreme, dar daca va intereseaza problema, o idee ar fi sa consumati mai putina carne", a mai precizat savantul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Tim Flannery extinctie in masa, #a sasea extinctie in masa, #schimbari climatice Romania , #incalzire globala