Apocalipsa a trecut. Urmeaza seceta

Joi, 26 Mai 2011, ora 10:54
3705 citiri
Apocalipsa a trecut. Urmeaza seceta
Foto: C. Magdelaine / notre-planete.info

Anul acesta a debutat cu un zvon privind apocalipsa si o realitate privind seceta. Zvonul s-a stins in weekend, iar seceta a aprins indeosebi Europa de Vest si cea centrala.

Presa franceza sesizeaza alarmata ca, de multe decenii, tara n-a mai cunoscut un aprilie atat de calduros si secetos ca in acest an.

Franta economiseste apa

Ingrijorator este faptul ca acestea se petrec tocmai in Franta, cel mai mare furnizor de cereale din Europa. De altfel, ministrul francez al Agriculturii a declarat presei ca tara sa a cunoscut, in acest an, una din cele mai uscate primaveri, cum nu s-a mai vazut din 1953 incoace, informeaza 20minutes.fr.

Saptamana trecuta, in 42 de departamente ale tarii, au fost dispuse masuri de economisire a apei - ceva putin obisnuit intr-o zona ca Franta.

Masurile nu afecteaza economia nationala, vizand mai mult regimul de folosire a piscinelor si altele de felul acesta, dar trage un clar semnal de alarma, intr-un moment cand recolta de grau nu mai are sanse sa-si revina, chiar daca ploua.

In acest context, pretul cu ridicata al graului in Franta, dar si in alte tari europene, s-a dublat in ultimele 12 luni, ajungand la 253 euro/tona, ceea ce afecteaza in si mai mare masura vanzarea cu amanuntul.

Din pacate, deficitul agricol evident al Europei Occidentale nu se compenseaza din alte parti ale continentului, daca tinem seama ca Rusia si Ucraina au inregistrat, si ele, anul trecut, cea mai mare seceta din ultimii 50 de ani, iar acum au nevoie sa-si refaca rezervele.

Pastravii sunt in pericol

Totalul precipitatiilor cazute in Occident, in ultimele trei luni, nu reprezinta decat cel mult 80% din media pe termen lung, calculata la perioada 1951-2000, iar in unele zone abia 40%.

Si Regatul Unit al Marii Britanii a fost afectat in perioada martie-aprilie de cele mai uscate luni cunoscute din 1953 pana in prezent.

Chiar si Elvetia, o tara cu clima blanda si umeda, a inregistrat in primele patru luni si jumatate ale anului 2011 cea mai uscata perioada, din 1864 si pana in prezent, scrie notre-planete.info.

Una din autoritatile cantonale ale Elvetiei, atentionata cu privire la scaderea apelor in rauri, a dispus mutarea pastravilor din zonele cu deficit de apa, spre altele, mai sigure sub acest aspect.

In Germania, se constata ca luna aprilie a acestui an face parte dintr-un "pachet" de zece asemenea luni secetoase, evidentiate incepand cu anul 1881. Cele mai recente trei dintre ele au fost resimtite, foarte semnificativ, in anii 2007, 2009 si 2010.

In conformitate cu Agentia Federala de Hidrologie din Germania, nivelul apelor pe Rin a scazut in asemenea masura, incat este afectata chiar si navigatia.

Inundatii din cauza secetei

Fireste, secete au fost in toate timpurile si nu putem pune faptul numai pe seama incalzirii globale, dar nici nu-l putem scoate din acest context. Mai curand, este cazul sa observam ca secetele sunt tot mai numeroase, iar frecventa lor sugereaza ca se accentueaza riscul de deshidratare a solului, ceea ce ar infometa brusc omenirea.

Specialistii au calculat ca o crestere a temperaturii cu un singur grad Celsius are drept consecinta o scadere a productiei agricole de 10 procente. Si asta nu este totul, intrucat nu numai alimentatia revendica ploaie.

Ar fi destul sa amintim ca seceta favorizeaza incendiile, ca ele pot mistui paduri intregi, pot distruge rezervatii cu animale cu tot, ba se pot extinde chiar si spre locuintele noastre.

Paradoxul este ca seceta cu vreme caniculara prelungita poate provoca ploi si chiar inundatii: caldura stimuleaza evaporarea, iar norii formati se descarca rapid, dar pe suprafete restranse.

Ne putem pomeni cu cantitati insemnate de apa intr-o anumita zona, in timp ce restul continentului se parjoleste.

Poluam, dar ne facem ca ploua

In orice caz, specialistii sunt unanim de acord ca deteriorarea situatiei climatice este o urmare a incalzirii globale, pentru care nu exista alta solutie decat reducerea poluarii, provenite din esapamente, din fumul uzinelor, din deseurile industriale si din cele casnice, nereciclate.

Daca pentru cele dintai responsabilitatea este a guvernelor, a expertilor, specialistilor si a celor care administreaza activitatea economica, cea a deseurilor casnice ne priveste pe fiecare dintre noi.

In timp ce judecam aspru guvernele, expertii, specalistii si administratorii, pentru ce nu fac ei, noi aruncam propriile deseuri la ghena, in timp ce recipientii pentru sortat hartia, sticla si plasticul asteapta inutil pe la raspantii, marturie ca nici noi nu facem mai mult.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#seceta Europa, #agricultura Europa, #productie grau, #cereale Europa , #incalzire globala