Casa lui Mos Craciun, in pericol? Cat de afectata e Laponia de incalzirea globala

Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 11:59
6819 citiri
Casa lui Mos Craciun, in pericol? Cat de afectata e Laponia de incalzirea globala
Foto: Pixabay

Cand spunem Laponia, de obicei ne gandim la locuinta lui Mos Craciun, cu zapezi mari si reni. Insa, in realitate, acest tinut se confrunta cu efectele incalzirii globale.

Rovaniemi, capitala administrativa a provinciei din nordul Finlandei, a reusit sa capitalizeze foarte bine reputatia regiunii legata de batranelul care aduce daruri celor mici in noaptea de Ajun.

S-a autoproclamat "Locuinta oficiala a lui Mos Craciun", iar curiosii ii pot face acestuia o vizita in toate cele 365 de zile ale anului.

Totusi, casa lui a fost construita abia in 1950, ceea ce inseamna ca el este un nou-venit in Laponia, scrie The Independent.

Asta pentru ca regiunea e locuita de secole bune de populatia sami, care si-a dezvoltat traditia de a creste reni.

Dar cum temperaturile sunt in crestere, viitorul tuturor locuitorilor Laponiei este in pericol.

Studierea renilor

Doctorul Stephanie Lefrere a venit pentru prima data in Laponia acum 18 ani pentru a studia comportamentul renilor. De-a lungul anilor, ea a observat schimbarile dramatice ale climei din regiunea finlandeza, dar si impactul acestora asupra ecosistemului.

"In cadrul primei mele expeditii, la 300 de km departare de Cercul Polar, au fost -20 de grade Celsius pe 31 octombrie. Acum nu mai avem parte de asa ceva. In fapt, in ultimii ani, de Craciun nu a mai nins deloc in zonele sudice ale Finlandei", a spus specialistul pentru publicatia citata.

Stephanie Lefrere a remarcat faptul ca aceste schimbari climatice au schimbat traseele de migratie ale animalelor, le-au micsorat habitatul si le-au modificat comportamentul.

Observatiile sale sunt confirmate de Institutul Meteorologic Finlandez, care a publicat o analiza potrivit careia temperatura medie este, in prezent, cu 2 grade Celsius mai mare decat la mijlocul secolului al 19-lea.

Poate ca cei mai afectati sunt nativii. Populatia sami si-a dezvoltat de sute de ani ritualuri si obiceiuri in jurul naturii si, in special, in raport cu renii. "Suntem pastori, vanatori, agricultori si pescari", spune Jannie Staffansson, activist pentru mediu si pentru drepturile populatiei indigene.

"Este o treaba extrem de dificila de indeplinit, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. E greu sa tii renii in siguranta si sa ii hranesti bine, iar pe deasupra sa te mai si confrunti cu efectele schimbarilor climatice", a mai spus Jannie Staffansson.

Cea mai grava problema o consta faptul ca zapada a fost inlocuita de ploaie, in unele zone, in timpul celor mai friguroase luni ale anului. Drept urmare, in loc de omat, pe pamant se formeaza gheata. De obicei, renii cauta licheni prin nea, dar gheata e prea tare pentru ei si nu pot sa o sparga. Asa ca exista riscul ca ajutoarele Mosului sa moara de foame.

Si turismul e in pericol

Pentru Laponia, turismul reprezinta o sursa importanta de venit, care e pusa in pericol din cauza cresterii temperaturilor. Oamenii vin aici pentru peisajele rupte din basme, insa in ultimii ani stratul de zapada nu a mai fost unul considerabil, astfel ca imaginea de "Regat Inghetat" si de "Locuinta lui Mos Craciun" se cam duce de rapa.

De asemenea, nici iubitorii sporturilor de iarna nu mai au un timp indelungat in care sa vina in Laponia. Daca nu mai ninge ca odinioara, perioada in care se poate schia s-a scurtat semnificativ.

Iar daca situatia continua in acest ritm, atunci e posibil ca Mosul sa isi mute casa in alta parte.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#incalzire globala laponia, #laponia mos craciun , #incalzire globala
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Fake News. Pana nu cresc portocali ca in Florida, ma simt ca acasa.
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Aiureli. De câte ori, şi pe ce suprafeţe, să plouă ŞI să îngheţe?