Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat mai avem pana la catastrofa? Ultimul avertisment lansat de oamenii de stiinta

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 13:31
9107 citiri
Cat mai avem pana la catastrofa? Ultimul avertisment lansat de oamenii de stiinta
Foto: The Independent

Grupul Interguvernamental de experti in Domeniul Schimbarilor Climatice (IPCC) a dat "un ultim avertisment" omenirii, atragand atentia ca timpul trece si lumea nu ia suficiente masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Organismul ONU a publicat un raport prin care avertizeaza asupra potentialului catastrofal al schimbarilor climatice, potrivit The Independent.

IPCC a afirmat ca din punct de vedere tehnic si economic inca s-ar putea atinge obiectivul care poate salva planeta, acela ca temperatura medie globala sa nu creasca cu mai mult de 2 grade Celsius.

Cu toate acestea, grupul de experti avertizeaza ca pentru asta folosirea combustibililor fosili va trebui redusa in mod semnificativ in deceniile urmatoare si eliminata complet pana in anul 2100, in scopul de a pastra ceea ce este considerata a fi limita "sigura" pentru incalzirea globala.

"Pentru a avea o buna sansa de a ne mentine sub 2 grade Celsius (incalzire medie - n.red.) si la costuri ce pot fi usor de gestionat, emisiile ar trebui sa scada cu 40-70% la nivel global intre 2010 si 2050 si sa se apropie de zero sau chiar sa scada sub zero pana in 2100. Avem oportunitatea si alegerea este in mainile noastre", a spus Rajendra Pachauri, presedintele IPCC.

Emisiile cu efect de sera - cele mai mari din istorie

IPCC a facut urmatoarele descoperiri:

  • Incalzirea climei este determinata fara urma de indoiala de schimbarile fara precedent observate de-a lungul deceniilor si mileniilor.

  • Atmosfera si oceanele s-au incalzit, zapada si gheata au scazut, iar nivelul marilor a crescut.

  • Emisiile cu efect de sera provocate de om sunt cele mai mari din istorie si concentratiile de dioxid de carbon din atmosfera sunt cele mai ridicate din ultimii cel putin 800.000 de ani.

  • Aciditatea oceanelor a crescut cu 26% de la inceputul erei industriale din cauza cresterii nivelului emisiilor de dioxid de carbon.

  • Gheata arctica a scazut in perioada 1979-2013 cu o rata cuprinsa intre 3,5 si 4,1%/deceniu, in timp ce in Antarctica a crescut din cauza diferentelor geofizice puternice dintre cele doua regiuni polare.

  • Este "foarte probabil" ca emisiile de gaze cu efect de sera provenite din arderea combustibililor fosili si din alte surse sa fie cauzele dominante ale incalzirii observate de la mijlocul secolului al XX-lea incoace.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#raport ONU schimbari climatice, #masuri reducere gaze sera , #incalzire globala
Comentarii