Chevron, cel mai mare poluator privat din istorie

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:10
5077 citiri
Chevron, cel mai mare poluator privat din istorie
Foto: The Guardian

Chevron este prima intr-un clasament al celor mai mari companii poluatoare din ultimii 250 de ani. Aceasta este urmata de Exxon si BP, arata un raport publicat recent in Statele Unite.

90 de companii au produs 63% din totalul emisiilor de dioxid de carbon industrial si metan intre anii 1751 si 2010, insumand 914 gigatone CO2. Toate, cu exceptia a sapte dintre ele, sunt companii din domenul petrolier, al gazelor si carbunelui. Celelalte sapte sunt companii producatoare de ciment.

In lista celor 90 de companii se regasesc nume precum Chevron, Exxon, BP, Royal Dutch Shell sau British Coal Corp. Compania Chevron Texaco conduce clasamentul poluatorilor privati, fiind responsabila de 3,5% din emisiile mondiale, fiind urmata de Exxon (3,2%) si BP (2,5%).

Aproape 30% din emisii au fost produse de companiile aflate pe primele 20 de pozitii, mai arata analiza, citata de The Guardian.

Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania - riscuri si avantaje Interviu

Potrivit calculului oamenilor de stiinta, companiile din fosta Uniune Sovietica au produs cele mai multe emisii de gaze cu efect de sera, reprezentand 8,9% din total. Pe locul doi se afla companiile chineze, cu 8,6 %.

Jumatate din emisiile estimate au fost produse in ultimii 25 de ani, cu mult dupa ce guvernele si corporatiile au devenit constiente de faptul ca emisiile de gaze rezultate in urma arderii carbunelui sau petrolului sunt principala cauza a schimbarilor climatice, afirma Richard Heede, autorul studiului.

31 dintre companiile de pe lista sunt detinute de stat, asa cum este cazul Saudi Aramco din Arabia Saudita, Gazprom din Rusia sau Statoil din Norvegia.

Istoricul emisiilor a fost realizat utilizand datele din cadrul Centrul de Informare si Analiza a Dioxidului de Carbon din cadrul Departamentului de energie al SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#cei mai mari poluatori, #Chevron gaze efect sera, #clasament poluatori , #incalzire globala