Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarma. Trebuie actionat urgent

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 16:37
14373 citiri
Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarma. Trebuie actionat urgent
Foto: Ziare.com

Expertii in climatologie au tras recent un semnal de alarma - omenirea trebuie sa actioneze urgent pentru a reduce emisiile de gaze de sera si a mentine incalzirea planetei sub limita de doua grade Celsius. Iar temperaturile extrem de ridicate din ultima perioada reprezinta un mare semnal de alarma.

Oamenii de stiinta au atras atentia ca valul de caldura din luna iunie, din Europa, are cu siguranta legatura cu schimbarile climatice, scrie The Guardian.

Cercetatorii au analizat recordurile de temperatura si cele mai recente observatii si le-au comparat cu o serie de modele sofisticate pe calculator pentru a calcula cat de mult a contribuit cresterea emisiilor de gaze de sera la sansele ca temperaturile sa creasca.

Studiul a fost realizat de World Weather Attribution (WAA), o coalitie internationala de oameni de stiinta care calculeaza rolul schimbarilor climatice in cazul evenimentelor de vreme extrema.

"Am descoperit legaturi clare si puternice intre caldura record din luna iunie si schimbarile climatice provocate de om", a spus Geert Jan van Oldenborgh, de la Insitutul Meteorologic Regal al Olandei.

Totodata, oamenii de stiinta au avertizat in luna iunie ca o treime din populatia tarii se confrunta deja cu temperaturi deosebit de ridicate, ca urmare a schimbarilor climatice. Cercetatorii au atras atentia ca asemenea temperaturi ridicate vor deveni o normalitate pana in anul 2050, daca nu sunt facuti pasi rapizi pentru a reduce emisiile de gaze.

Incalzire globala, accelerata cu mult fata de acum 20 de ani

De altfel, un nou studiu publicat in Journal of Climate arata ca partea de jos a atmosferei Pamantului s-a incalzit mult mai rapid din 1979 decat credeau oamenii de stiinta, bazandu-se pe informatii din satelit, scrie Carbon Brief

Cercetatorii de la Remote Sensing Systems (RSS), din California, arata o incalzire a climei cu 36 la suta mai rapid decat in anul 1979 si cu 140 la suta mai rapid decat in anul 1998. Pana acum, cei care nu cred in schimbarile climatice foloseau drept exemplu informatiile din satelit, care aratau temperaturi mai scazute ale Pamantului, in comparatiile cu masuratorile facute la nivelul solului.

Acordul de la Paris si Statele Unite

Cu ocazia intalnirii de saptamana viitoare de la Hamburg a liderilor tarilor din G20 - cei mai puternici oameni ai planetei - se va discuta despre Acordul de la Paris, din care presedintele american Donald Trump a retras Statele Unite in urma cu o luna.

"Uniunea Europeana sprijina neconditionat Acordul de la Paris si il va implementa cu rapiditate si cu determinare. Mai mult decat atat: de la decizia Statelor Unite de a parasi Acordul de la Paris, suntem mai determinati decat oricand sa il facem un succes", a spus cancelarul german Angela Merkel, citat de BBC.

De partea cealalta a Atlanticului, desi liderul american Donald Trump afirmase cu tarie ca tara sa are un mediu inconjurator curat, cel mai curat din lume, si a decis retragerea sa din Acord, unele parti ale tarii s-ar putea confrunta cu mari probleme economice din cauza schimbarilor climatice.

"Schimbarea climatica aduce nori negri asupra sudului Statelor Unite", titreaza Financial Times, care scrie ca tinuturile sarace din Statele Unite risca sa sufere pagube economice de pana la 20 la suta din venituri, daca incalzirea globala continua in acelasi ritm, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul Science. In plus, vor creste inechitatile dintre regiuni.

Cum au evoluat schimbarile climatice in 800.000 de ani

In ce priveste schimbarile prin care trece clima, sunt oameni spun ca astfel de modificari au fost intodeauna, iar nivelurile de dioxid de carbon au fluctuat mereu, ceea ce este adevarat. Insa, scrie Futurism.com, de asemenea este adevarat ca, de la revolutia industriala, nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera au crescut la niveluri fara precedent in sute de milenii.

Iata, astfel, un scurt clip video realizat pentru a pune in contextul ultimilor 800.000 de ani recentele schimbari climatice si emisiile de dioxid de carbon:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#pericol schimbari climatice, #pericol incalzire globala, #incalzire globala schimbari climatice, #Acordul de la Paris schimbari climatice , #incalzire globala