Sa ne temem de foamete? Oamenii de stiinta transmit un avertisment clar

Duminica, 16 Iulie 2017, ora 12:52
13593 citiri
Sa ne temem de foamete? Oamenii de stiinta transmit un avertisment clar
Foto: Arhiva Pixabay

Daca fenomenele meteo, din ce in ce mai extreme, lovesc simultan mai multe zone ale globului, distrugand ferme importante, am putea ajunge in situatia de a flamanzi, spun oamenii de stiinta britanici.

Un raport elaborat de Institutul meteorologic britanic (Met Office) arata ca foametea nu este improbabila si atrage atentia ca guvernele lumii nu acorda importanta cuvenita probabilitatii ca fenomenele meteo extreme sa duca la un dezastru global, arata The Guardian.

Folosindu-se de simulari, cercetatorii britanici au aratat ca feneomenele meteo extreme ar putea da peste cap productia agricola, daca ar lovi in acelasi timp mai multe regiuni-cheie ale lumii. Odata recoltele distruse, mai e un pas pana la foametea globala.

Seceta si temperaturile foarte inalte ar distruge in primul rand porumbul, dar si orezul sau graul si soia.

Cercetatorii au socotit ca exista un risc de 6% ca la fiecare 10 ani fenomene meteo extreme sa loveasca atat China, cat si SUA, cei mai mari cultivatori de porumb din lume. O astfel de situatie ar avea implicatii majore pentru intreg globul, dar mai ales pentru Africa si Asia, mari consumatori de porumb.

"Impactul ar fi resimtit la scara globala", a declarat coordonatorul studiului, Chris Kent, din cadrul Met Office. Acesta a declarat ca e prima oara cand acest risc a putut fi cuantificat si ca un astfel de moment, al fenomenelor meteo extreme cu asemenea implicatii, ar putea veni foarte curand, tinand cont de tiparele actuale ale climei. Acesta sustine ca in prezent avem de-a face cu un risc "real".

In raport se arata ca, in 2014, productia globala de porumb a insumat un miliard de tone, SUA producand 360 de milioane de tone, in timp ce China 215 de milioane. Daca cele doua tari ar fi fost lovite de fenomene meteo extreme, asa cum ar fi seceta, peste 60% din productia mondiala de porumb ar fi fost afectata.

Citeste si Foametea afecteaza zeci de tari - unde este cea mai grava situatie

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fenomene meteo extreme foamete, #seceta distrugere recolte foamete, #Met Ofice foamete meteo , #incalzire globala