Cum va fi afectata Romania de incalzirea globala

Joi, 19 Mai 2011, ora 15:15
5868 citiri
Cum va fi afectata Romania de incalzirea globala
Foto: emm.ro

Incalzirea globala aduce schimbari si climei din Romania, unde vor exista in continuare patru anotimpuri, dar temperaturile vor creste si vom avea mai multe perioade de canicula in sud. Totusi, se putea si mai rau, avand in vedere ca suntem feriti de fenomene extreme cum apar in alte zone de pe glob.

Potrivit climatologului Roxana Bojariu, recentele inundatii din SUA se pot explica drept efect al incalzirii globale.

"Ploi mult mai abundente intr-un interval de timp mult mai scurt si pe o arie mult mai mica, ceea ce duce la probleme de tipul inundatiilor rapide, dar si perioade cu secete mult mai intense, dar si valuri de caldura mult mai frecvente si mai intense pentru ca, retinand mai multa energie in sistem, energia asta este transportata prin interactiunea dintre componente si se modifica nu numai cantitatea de energie retinuta in sistem, ci se modifica si caile de transfer ale energiei de la ocean la suprafata continentala, la gheata arctica", a declarat Bojariu pentru Adevarul.

Aceasta a mai spus ca valuri de caldura vor deveni din ce in ce mai dese vara si ca cei mai afectati vor fi batranii si copiii.

In ceea ce priveste suspiciunile ca in urmatorii 50-100 de ani Romania isi va schimba clima din temperata in mediteraneana, climatologul spune ca "vom ramane cu o clima temperata si patru anotimpuri. Insa clima temperata de acum va fi sensibil diferita de clima temperata in conditiile modificarilor care vor avea loc peste 50-100 de ani", mentionand ca la "nivelul Romaniei avem o crestere medie de 0,5 grade Celsius din 1901 pana in 2007".

In urmatorii 30 de ani "in zona extracarpatica si in nord-estul Romaniei exista o probabilitate mai mare de a avea o crestere a temperaturii in timpul iernii raportat la zona respectiva. Vara, probabilitatea de a avea cresteri mai mari ale valorilor termice va fi in sud si in sud-est".

In privinta oraselor, climatologul spune ca exista efectul insulei de caldura, care pune in pericol sanatatea oamenilor. "Efectul acesta poate fi diminuat prin prezenta arborilor, a spatiilor verzi si a intinderilor de apa. Cu cat tai mai mult din zona verde, cu atat iti accentuezi acest efect al insulei de caldura", a adaugat Bojariu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#climatolog temperatura Romania, #schimbare temperatura Romania , #incalzire globala