Efectele incalzirii globale: Ce inseamna topirea ghetii din Oceanul Arctic pentru Europa?

Marti, 28 Februarie 2012, ora 20:26
6632 citiri
Efectele incalzirii globale: Ce inseamna topirea ghetii din Oceanul Arctic pentru Europa?
Foto: telegraph.co.uk

Reducerea suprafetei ocupate, in prezent, de calotele glaciare, din Oceanul Arctic explica destul de logic de ce tarile din Europa au avut parte, in ultmii ani, de ierni cu zapada multa si frig puternic, potrivit unui studiu publicat luni.

Europa a fost ingropata la propriu de zapada din cauza unei scaderi a banchizei, la un nivel record in 2007, de cand au fost observate ninsori mai abundente decat in mod normal in vaste regiuni nord-americane, ale continentului european si China, explica oamenii de stiinta care au elaborat studiului, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, relateaza agentia de presa AFP, citata de publicatia franceza L'express in editia electronica de marti.

Incalzirea gobala ne face mai scunzi - studiu

De-a lungul ultimelor doua ierni, 2009-2010 si 2010-2011, in emisfera nordica s-au inregistrat cele mai mari cantitati de zapada. In plus, datele inregistrate din 1979 - de la inceputul observatiilor prin satelit - si pana in 2010 arata o diminuare cu aproximativ 30% a suprafetei ghetii din Oceanul Arctic in toamna, respectiv de doua ori cat suprafata Frantei.

"Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea gheturilor Oceanului Arctic este legata de schimbari in circulatia aerului in emisfera nordica in timpul iernii. Modificarile in circulatia aerului formeaza mai frecvent zone de stagnare de inalta presiune atmosferica centrate pe Atlantic.

Zonele de stagnare blocheaza fluxul de aer cald care vine din vest si provoaca un flux de aer polar si ninsori abundente in Europa", a subliniat Judith Curry, presedintele Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului a Institutului de Tehnologie din Georgia si principalul autor al acestei lucrari.

Molecula minune care poate salva Terra de la incalzirea globala (Video)

Acest nou studiu, care apare in versiunea online a Analelor Academiei Nationale Americane de Stiinte (PNAS) cu data de 27 februarie 2012, nu face decat sa confirme concluziile unor cercetari precedente, care leaga topirea ghetii din Oceanul Arctic de iernile din ce in ce mai geroase din Europa.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#incalzire globala efecte Europa, #topire gheata Ocean Arctic, #consecinte incalzire globala Europa, #incalzire globala , #incalzire globala