Gaura de ozon se micsoreaza, iar Pamantul devine mai sanatos

Luni, 19 Martie 2012, ora 09:20
5396 citiri
Gaura de ozon se micsoreaza, iar Pamantul devine mai sanatos

In aceasta primavara, oamenii de stiinta vin cu o veste buna: gaura de ozon de deasupra Polului Nord continua sa se micsoreze. Acest lucru ar insemna primul succes impotriva dezastrelor climatice.

Expertii climatologi considera ca Pamantul incepe sa se insanatoseasca. Stratul de ozon se reface, ceea ce inseamna ca pericolul radiatiilor ultraviolete incepe sa scada si ne putem bucura mai mult de soare, informeaza Bild.

Cercetatorii de la Academia din Atena au comunicat ca s-au facut studii si masuratori in Europa, Canada si Japonia, iar vestile sunt bune: cantitatea de radiatii s-a diminuat in ultimii ani, ceea ce inseamna ca stratul de ozon de reface. Masuratorile s-au facut in zonele respective, deoarece stratul de ozon s-a distrus nu numai la polii Pamantului, ci si in alte zone intens populate de pe glob.

Gaura de ozon din atmosfera Pamantului a facut obiectul unor cercetari mai amanuntite incepand cu anul 1985. In aparitia ei au fost incriminate in primul rand emisiile de clorofluorocarburi (CFC), folosite la produse precum frigiderele, spray-urile. Imprastiate in aer, acestea se inalta in stratosfera, unde sub actiunea razelor ultraviolete se disociaza. Prin aceasta reactie este eliberat clorul care distruge ozonul.

Doi ani mai tarziu, prin Protocolul de la Montreal, clorofluorocarburile din industrie au fost interzise, impunandu-se astfel eliminarea treptata a lor in tarile care au semnat acordul.

La acest protocol s-au adaugat alte masuri de protectie a mediului, iar efectele au inceput sa apara. Incepand cu anul 1995, stratul de ozon a inceput sa se refaca lent, iar anul 2007 a insemnat un moment foarte important in acest proces. Masuratorile din acel an au dovedit ca gaura de ozon de deasupra Antarcticii se redusese de la 29,5 milioane kilometri patrati la 23 milioane kilometri patrati.

Si iata ca specialistii din Atena au venit anul acesta cu noi informatii care dovedesc ca masurile impuse vizavi de protejarea mediului sunt eficiente. Pamantul devine mai sanatos.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#refacere gaura ozon, #diminuare cantitate radiatii ultraviolete, #gaura ozon incalzire globala , #incalzire globala
Comentarii