Imagini din satelit: Care sunt cele mai poluate tari din lume

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 23:04
12172 citiri
Imagini din satelit: Care sunt cele mai poluate tari din lume
Foto: NASA

SUA si Europa sunt printre cei mai mari poluatori, insa ambele si-au redus emisiile de dioxid de azot in perioada 2005 - 2014, arata NASA, conform imaginilor din satelit.

Dioxidul de azot, un gaz galben-maroniu, rezulta in urma activitatii industriale, dar este emis si de masini, in trafic, aminteste CNN.

Expunerea la dioxid de azot joaca un rol important in astm, bronsita, inflamarea plamanilor, reducandu-le acestora din urma activitatea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Cele mai recente imagini din satelit arata ca nivelul de poluare s-a schimbat in ultimii 10 ani in mai multe regiuni si orase ale lumii.

Astfel, in nordul Chinei se observa un nivel de dioxid de azot mai mare cu 20-50% decat pana acum. Totusi, in trei zone metropolitane majore din China, printre care Beijing si Shanghai, se observa scaderi ale dioxidului de nitrogen cu 40%. Chiar si asa, in 8 decembrie guvernul de la Beijing a anuntat un cod rosu de poluare, multe dintre activitati fiind suspendate, iar scolile inchise.

Trei zile de alerta rosie in premiera la Beijing: Mii de oameni ignora pericolul din aer

In SUA, nivelul dioxidului de azot are valori mai mici cu 20-50% in ultimii 10 ani, iar in vestul Europei aceste valori au scazut si cu 50%.

In Orientul Mijlociu, s-a observat o crestere a acestor valori, din 2005, in Irak, Kuweit si Iran, pusa pe seama cresterii economice din aceste tari. In Siria, insa, trendul e invers, din 2011, cel mai probabil din cauza razboiului civil.

Vatican: Mijloacele contraceptive, solutia la schimbarile climatice

In 12 decembrie, la Paris, in cadrul conferintei internationale pe teme de mediu, s-a luat o hotarare istorica, aceea de a combate incalzirea climei, astfel incat temperatura globala sa nu ajunga sa creasca cu doua grade Celsius, ceea ce la nivel mondial ar insemna o catastrofa.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#NASA tari popluante imagini satelit, #tari poluare lume, #tari nivel poluare, #Europa poluare, #China poluare , #incalzire globala