Incalzire globala: In ce conditii ar putea ramane Pamantul fara oxigen

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:12
4814 citiri
Incalzire globala: In ce conditii ar putea ramane Pamantul fara oxigen
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca temperatura terestra ar creste cu 5 grade Celsius, omenirea nu ar mai avea oxigen, sustine un studiu publicat, marti, in marja Conferintei internationale asupra climei de la Paris.

Acest scenariu ar putea fi insa evitat usor datorita masurilor luate deja de comunitatea internationala, relateaza miercuri AFP.

"Am identificat o alta consecinta posibila a incalzirii climei, care ar putea fi mai periculoasa decat toate celelalte", arata doi cercetatori de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) intr-un studiu aparut in Bulletin of Mathematical Biology.

Cu ajutorul unui model matematic, ei apreciaza ca o incalzire globala de 6 grade Celsius fata de era preindustriala ar putea provoca oprirea producerii de oxigen de catre fitoplancton, organisme vegetale care traiesc in suspensie in apa, aflate la originea a doua treimi din oxigenul din atmosfera.

"Acest lucru ar insemna epuizarea oxigenului din apa, dar si din atmosfera", afirma cercetatorii. "Daca acest fenomen ar avea loc, ar duce la moartea unei mari parti din speciile de pe Pamant", adauga acestia.

Speranta pentru un viitor mai bun vine de la Paris! Acord fara precedent privind incalzirea globala

Comunitatea internationala, reunita la Paris, la o conferinta cruciala asupra climei, are ca obiectiv limitarea incalzirii la 2 grade Celsius fata de era preindustriala, urmeaza sa cada de acord asupra mijloacelor pentru atingerea acestui scop. Temperatura globului a crescut cu aproape 1 grad Celsius din 1850.

Masurile anuntate pana in prezent ar duce la o crestere a temperaturii de 2,7-3,5 grade Celsius si, daca lumea nu face mai mult pentru a limita dereglarile climatice, mercurul ar urca cu 4,8 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol, potrivit GIEC, grup de experti al ONU.

Autorii studiului precizeaza totusi ca modelul lor nu include efectele anumitor procese naturale, cum ar fi circulatia oceanica, acestea putand avea impact asupra consecintelor incalzirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#incalzire globala Pamant oxigen, #Pamant fara oxigen , #incalzire globala