Incalzirea globala: Adevar sau fals?

Vineri, 24 August 2012, ora 11:54
4389 citiri
Incalzirea globala: Adevar sau fals?
Foto: Russia Today

Incalzirea globala a fost aproape unanim acceptata drept cauza a problemelor cu care se confrunta planeta noastra, in special topirea ghetii din Antarctica. Un nou studiu de specialitate contrazice aceasta teorie.

O echipa de specialisti din Marea Britanie, Franta si Australia incearca sa aduca dovezi ca nu incalzirea globala a dus la topirea ghetii din Antarctica, scrie Russia Today. Ei afirma ca Antarctica a avut probleme in privinta topirii ghetii si cu cateva secole inainte de era post-industriala.

Un tipar obisnuit

Specialistii au prelevat mostre din Insula James Ross, aflata in nordul extrem al Antarcticii. Straturile prezente in gheata luata de acolo au aratat care au fost schimbarile climatice din ultimii 15.000 de ani.

Potrivit acestora, Antarctica a cunoscut o incalzire de 6 grade Celsius dupa iesirea din ultima era glaciara.

Astfel, cu 11.000 de ani in urma, temperatura era cu 1,3 grade mai mare decat media din prezent. In acea perioada, suprafata de gheata se miscora. Incalzirea a fost urmata de o perioada de racire, aceasta atingand valoarea minima acum 600 de ani. Racirea a fost urmata, la randul ei, de o alta incalzire intensificata in ultimii 50-100 de ani, afirma Bobert Muvaney, implicat in proiectul de cercetare.

Ce ne ingrijoreaza acum

Acum, specialistii sunt ingijorati mai degraba in legatura cu viteza pe care procesul de incalzire o are, si nu de temperatura atinsa.

Daca acest ritm va continua, gheata din sudul Antarcticii care a fost stabila timp de mii de ani ar putea deveni vulnerabila, spune co-autorul studiului, Nerilie Abram. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in prestigioasa revista "Nature".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#topire ghetari Antarctica incalzire globala, #incalzire globala teorie noua , #incalzire globala