Incalzirea globala ameninta Europa cu... racirea

Joi, 12 Mai 2011, ora 10:25
6771 citiri
Incalzirea globala ameninta Europa cu... racirea
Foto: Corbis

In apele sarate ale Oceanului Arctic, a fost identificata recent o zona cu apa dulce, care ar putea produce importante modificari climaterice asupra intregii Europe de Vest.

Sursa fenomenului porneste din Mare Beaufort, parte a Oceanului Arctic, situata intre estul peninsulei Alaska si nordul Canadei.

Un lac pluteste pe ocean

Cercetarile efectuate de o echipa internationala, cu privire la ecosistemele oceanice, au scos la iveala un fenomen cu totul neobisnuit, poate unic pe suprafata planetei: un volum important de apa dulce acopera o parte din apele sarate ale oceanului, fara sa se amestece cu acestea, potrivit Izvestia.

Apa dulce constituie o masa compacta, un adevarat lac, care "pluteste" pe ocean, fara ca cele doua structuri lichide - sarata dedesubt si dulce deasupra - sa se amestece intre ele.

Principiile fizicii elementare explica usor fenomenul prin faptul ca densitatea apei dulci, fiind mai redusa decat cea a apei sarate, face ca aceasta sa fie mentinuta in permanenta la suprafata.

Unicatul consta si in faptul ca acest rezervor de apa dulce este de fapt un lac fara maluri, un fel de "mare in mare".

Impresionant este volumul mare de apa dulce continut in acest "lac" ciudat, care, conform calculelor efectuate de specialisti, depaseste de doua ori volumul lacului Victoria, cel mai mare rezervor de apa dulce de pe continentul african.

Judecand logic, trebuie sa admitem ca ghetarii arhipelagului arctic din nordul Canadei nu contin sare, iar prin topirea lor produsa treptat apa rezultata nu tinde sa se amestece cu apele deja existente, generand astfel un rezervor de apa dulce si rece, cu totul independent.

Este de asteptat ca, pe masura ce imensul rezervor va creste, deasupra lui sa se produca o puternica circuatie de aer rece, cu caracter turbionar, ceea ce va reduce, evident, temperatura in zona.

Incalzirea globala poate produce racire

Cercetarile considera insa ca ar fi imposibil ca fenomenul sa nu fie insotit si de degajarea unor curenti de aer rece, din ce in ce mai intensi. In perspectiva, va fi inevitabila formarea unui vartej de aer rece.

Asemenea curenti nu evolueaza niciodata numai pe verticala. Dimpotriva, curentul va avea tendinta de a se orienta spre est, iar in acest caz, malurile Europei de Vest, aflate la 5.000 km distanta, vor fi afectate de racire.

Astfel, un paradox ciudat face ca fenomenul de incalzire globala, care topeste ghetarii arctici, sa ameninte in viitor cu racirea tarmurile europene.

Pe de alta parte, tarmurile Europei de Vest sunt deja afectate de curentii tropicali care traverseaza Atlanticul, ca un fluviu, incalzind atat apele, cat si atmosfera europeana.

Efectele ciocnirii celor doua tipuri de curenti in zona tarmurilor europene nu pot fi, deocamdata, precizate, dar uraganele de proportii, ploile si inundatiile sunt mai mult decat probabile.

Ele depasesc, deocamdata, capacitatea noastra de a interpreta fenomenele viitorului. Singura consolare este aceea ca evolutia fiind de o perspectiva mai lunga, intelegerea si eventual prevenirea ei vor reveni generatiilor viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#incalzire globala ocean, #topire ghetari ocean, #lac ocean apa dulce , #incalzire globala