Incalzirea globala, cauza conflictelor la nivel mondial?

Joi, 25 August 2011, ora 19:11
2079 citiri
Incalzirea globala, cauza conflictelor la nivel mondial?

Incalzirea globala ar putea fi una din cauzele conflictelor civile la nivel mondial, arata un studiu recent, care sugereaza ca ciclurile naturale ale climei au o influenta asupra razboaielor.

In tarile tropicale, exista risc dublu de izbucnire a unor conflicte si razboaie civile in anii secetosi, influentati de El Nino, fata de perioadele racoroase, in care isi face simtita prezenta fenomenul El Nina, arata analiza publicata in revista Nature.

Pana in prezent, mai multi autori au speculat ca exista o legatura intre clima si violenta sau stabilitatea unei societati, in special in tarile sarace, insa cercetatorii nu s-au pus de acord cu privire la modul in care clima poate determina un conflict.

Alte studii au aratat ca, in Africa sub-Sahariana, riscul de conflict a fost cu 50% mai mare, in anii calzi, analiza fiind facuta incepand din 1981 - studiul a fost criticat pentru ca nu poate stabili o relatie clara cauza-efect intre clima si conflicte.

Solomon Hsiang, un cercetator la Universitatea din Princeton, a comparat insa recent regiunile afectate de La Nina cu altele, care nu sunt afectate de acest fenomen, in ceea ce priveste conflictele intre 1950 si 2004.

Studiul a aratat ca, in regiunile afectate de El Nino si La Nina, cand tarile sunt afectate de El Nino, exista un risc de izbucnire a unui conflict civil cu 3 pana la 6% mai mare, fata de regiunile care nu sunt afectate de aceste fenomene. Este vorba despre America de Sud, Africa si regiunea Asia-Pacific.

Pana in prezent, aproape unul din cinci razboaie civile (din cele 240 care au avut loc din 1950 si pana in 2004) poate fi asociat cu ciclul natural climatic.

Alti cercetatori s-au aratat a fi sceptici cu privire la cauzalitatea gasita de cercetator si sustin ca e nevoie si de alte analize pe aceasta tema. 'E posibil ca recoltele agricole in anii in care apare El Nino sa scada la niveluri care pot sa declanseze violenta. In plus, psihologii sustin ca agresivitatea se raspandeste in conditiile in care este extrem de cald", a declarat Solomon Hsiang.

Omul de stiinta adauga ca fenomenele de tip El Nino nu sunt singurii factori care conduc la razboaie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#incalzire globala conflict, #clima razboi civil , #incalzire globala