Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Incalzirea globala distruge arta si istoria: De vina e ploaia acida

Luni, 02 Mai 2016, ora 19:38
5537 citiri
Incalzirea globala distruge arta si istoria: De vina e ploaia acida
Foto: Facebook/Costiera Amalfitana

Schimbarile climatice nu afecteaza numai milioane de persoane, ecosisteme, animale si plante, cum avertizeaza oamenii de stiinta din intreaga lume, ci si mii de opere de arta si patrimoniul cultural - statui, catedrale, fantani.

Emisiile de CO2 genereaza schimbari in compozitia chimica a atmosferei din cauza carora ploaia este mai acida. Aceasta ploaie, care uneori este tot atat de acida ca otetul, are un efect coroziv asupra unora dintre materialele care dau viata sculpturilor, bisericilor, fantanilor sau palatelor, relateaza cotidianul spaniol El Mundo.

"Ploaia acida afecteaza mai ales marmura si alte pietre calcaroase, pe care incetul cu incetul le distruge, le dizolva. Vedem deja statui grav afectate de aceasta ploaie. Daca nu se face nimic, in termen de 20 de ani multe cladiri, sculpturi si fantani care impodobesc pietele noastre ar putea fi grav deteriorate.

Singura solutie pentru a le proteja ar fi aceea de a le acoperi", apreciaza Elisabetta Erba, cercetator si profesor in cadrul Departamentului de Stiinte ale Pamantului de la Universita degli Studi di Milano.

Ar mai fi, totusi, varianta rezolvarii problemei prin reducerea in mod radical a emisiilor de CO2 provocate de consumul de combustibili fosili.

De exemplu, cercetatorul prezinta doua fotografii ale unei sculpturi ce decoreaza intrarea intr-un castel din 1702 situat in Westfalia (Germania). In prima fotografie, care dateaza din 1908, se vad perfect trasaturile femeii reprezentate in piatra, pliurile imbracamintei, degetele mainilor.

In a doua fotografie, din 1968, detaliile nu se mai vad. Aceasta distrugere s-a produs in numai 60 de ani, subliniaza Elisabetta Erba. Statuia rezistase timp de doua secole, dar ploaia acida a invins-o.

Celebrul monument Taj Mahal din India este din marmura si, din cauza ploii acide si a poluarii mediului inconjurator, a suferit deja modificari ale culorii sale.

Incalzirea globala afecteaza si regimul pluvial. "S-a schimbat mult in ultimii ani. Cade o mai mare cantitate de apa si concentrata in foarte putin timp", spune geologul Enzo Morsa, profesor din cadrul departamentului de Stiinte ale Pamantului de la Universita degli Studi di Napoli Federico II.

Aceasta provoaca viituri, avalanse de noroi si alunecari de teren care au un efect nociv asupra patrimoniului artistic si cultural.

"Peste 70% din alunecarile de teren care s-au produs in Europa anul trecut s-au inregistrat in Italia", semnaleaza Francesco Peduto, presedinte al Consiliului National al Geologilor din Italia. "In ultima vreme observam ca, probabil din cauza schimbarilor climatice, trombele de apa sunt tot mai violente", afirma acesta.

Rezultatul este ca, potrivit ultimului raport al organismului public in materie de mediu ISPRA (Istituto superiore per la protezione e la ricerca ambientale), aproape doua bunuri culturale italiene din zece sunt in pericol de a se face praf din cauza alunecarilor de teren si a avalanselor.

Este vorba despre alunecari de teren care, in majoritatea cazurilor, sunt provocate de ploi puternice, de conditiile geologice particulare ale Italiei si de actiunea oamenilor, care, prin dezvoltarile imobiliare necontrolate, agraveaza situatia.

Cotidianul spaniol mentioneaza, de asemenea, cazul minunatei zone de coasta "Costiera Amalfitana", destinatie turistica din Golful Salerno, inscrisa de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial datorita frumusetii sale, valorii culturale si biodiversitatii. Geologii estimeaza ca 88% din aceasta zona de coasta risca sa sufere o viitura, o alunecare de teren sau avalansa de noroi.

In localitatea Minori, de exemplu, pericolul este de 81%, dar in diverse zone urbane ale localitatii pericolul urca la 100%.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#ploaie acida distruge monumente arta, #incalzire globala distruge monumente , #incalzire globala