Incalzirea globala ne poate aduce ierni deosebit de reci

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 13:23
3830 citiri
Incalzirea globala ne poate aduce ierni deosebit de reci

Un studiu recent demonstreaza ca incalzirea globala produsa in partea nordica a Pamantului ar putea avea ca rezultat ierni foarte reci. De altfel, subtierea stratului de gheata din partea de est a Oceanului Arctic va genera incalziri regionale ale straturilor inferioare de aer.

Acest fapt poate duce la puternice anomalii ale jeturilor de aer, declansand astfel o racire globala a continentelor nordice, dupa cum se arata intr-un studiu recent publicat de Journal of Geophysical Research.

"Aceste anomalii ar putea tripla probabilitatea unor ierni extrem de reci in Europa si nordul Asiei. Ierni severe, precum cea de anul trecut sau cea din anul 2005 spre 2006, nu intra in conflict cu imaginea incazirii globale, ci mai degraba o completeaza", spune Vladimir Petoukhov, autorul principal al studiului, cercetator in domeniul climatic la Institutul pentru Cercetarea Impactului Climatic Postdam.

Potrivit Science Daily, cercetatorii isi bazeaza ipotezele pe simulari efectuate cu ajutorul unui computer de circulatie generala si s-au concentrat pe zonele Barents-Kara, unde s-a observat o reducere drastica a stratului de gheata in iarna din 2005 spre 2006. Astfel, s-a constatat ca suprafetele de mare unde lipseste stratul de gheata au risipit multa caldura in atmosfera arctica.

"Simularile noastre arata un raspuns destul de pronuntat asupra temperaturii aerului si a vanturilor in urma diferentelor de grosime ale stratului de gheata", spune fizicianul Petoukhov.

Se pare ca aceaste schimbari variaza de la incalzire la racire si de la racire la incalzire, ducand la subtierea stratului de gheata. O tranzitie brusca intre diferitele regimuri ale circulatiei atmosferice in regiunile polare si subpolare poate fi foarte probabila, incalzirea aerului deasupra zonei Barents-Kara poate aduce vanturi reci in Europa.

"Cine crede ca subtierea unui strat de gheata de undeva, dintr-o mare indepartata, nu il poate afecta se poate insela", spune Petoukhov.

Alte abordari asupra iernilor reci si a incalzirii globale, referitoare la activitatea solara redusa si a celor mai recenti curenti din golf, au tendinta de a exagera efectele, corelatia dintre aceste fenomene si iernile reci fiind relativ slaba in comparatie cu noile descoperiri privind procesele din marea Barents-Kara.

De asemenea, Petoukhov subliniaza ca in timpul iernii din 2005 spre 2006, cand temperaturile au coborat in Siberia cu 10 grade sub nivelul normal, nu au fost observate anomalii privind oscilatiile din Atlanticul de Nord. Acestea sunt, de fapt, fluctuatii in diferenta de presiune atmosferica scazuta in Islanda si ridicata in Azore, frecvent asociate cu anomaliile de temperatura din Europa.

In acelasi timp, temperaturile din zona de est a Articului au fost cu pana la 14 grade peste nivelul normal. Cu toate acestea, anomaliile distincte ale oscilatiilor din Atlanticul de Nord ar putea interactiona cu scaderea stratului de gheata. Acestea se pot amplifica reciproc si astfel pot aparea alte anomalii.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#incalzire globala ierni friguroare, #incalzire globala temperaturi scazute , #incalzire globala