Incendiile fac ravagii in sudul Europei si viitorul nu suna bine: Suprafetele predispuse ar putea creste de la 50 la 100%

Joi, 27 Iulie 2017, ora 09:03
3032 citiri
Incendiile fac ravagii in sudul Europei si viitorul nu suna bine: Suprafetele predispuse ar putea creste de la 50 la 100%
Foto: Arhiva Pixabay

Incendiile care afecteaza Franta, Italia si Portugalia pe fondul unei perioade secetoase, in urma carora mii de persoane au fost evacuate si mii de hectare de padure au fost parjolite, risca sa se intensifice in viitor, in special ca urmare a incalzirii globale.

Italia, Portugalia si Franta, "cu exceptia Corsicii", au avut parte iarna aceasta "de precipitatii cu 20 - 30% mai scazute fata de cele normale", a explicat Michele Blanchard, climatolog in cadrul Meteo-France, citat de AFP.

In Corsica, unde un nou incendiu a condus miercuri la evacuarea a peste 10.000 de oameni, nicio picatura de ploaie nu a cazut de la inceputul lunii iulie, ceea ce reprezinta o situatie "exceptionala", a subliniat ea.

Italia si Portugalia au cunoscut la randul un deficit de precipitatii in primavara.

In Portugalia, unde incendiile forestiere violente au continuat sa faca ravagii miercuri, 72% din teritoriul tarii este afectat de o seceta severa de la sfarsitul lunii iunie.

"Cand vorbim despre seceta, ne gandim la absenta apei, insa trebuie insistat si pe temperatura - aceasta favorizeaza evaporarea si face ca absenta apei din sol sa fie si mai importanta", a subliniat Blanchard.

In Portugalia, "luna iunie a fost una dintre cele mai calduroase" de la inceperea masuratorilor in aceasta tara, in 1931, dupa cum a declarat Vanda Pires, meteorolog la Institutul Portughez al Marii si Atmosferei (IPMA).

Schimbarile climaterice vor antrena "mai multe valuri de caldura", a mai spus Blanchard, care a amintit ca acestea inseamna "o evaporare mai importanta si prin urmare o seceta si mai accentuata la nivelul solului".

"In viitor, din cauza incalzirii globale, ne indreptam catre o seceta mai pronuntata, mai ales in timpul verii", a adaugat specialista in climatologie.

Conform unui studiu din 2014 privind consecintele incalzirii globale in Portugalia, temperaturile din aceasta tara au crescut peste media la nivel mondial in ultimii 50 de ani. Valurile de caldura vor deveni mai frecvente, iar cantitatea anuala de precipitatii va fi in scadere, potrivit cercetarii publicate in jurnalul "WIREs Climate Change", aminteste sursa citata.

Incendii din ce in ce mai greu de stapanit

Un aer mai cald este sinonim cu o vegetatie mai uscata, cu un grad mai ridicat de inflamabilitate. Astfel, cu cat urca mai mult mercurul in termometre, cu atat mai mare este riscul producere a incendiilor.

De asemenea, astfel de conditii meteorologice contribuie la cresterea in intensitate a acestor evenimente, incendiile fiind din ce in ce mai greu de stapanit de pompieri.

In ultimii 50 de ani, sezonul propice incendiilor nu mai este in perioada iulie-august, cum era pana acum, ci iunie - octombrie, mai noteaza AFP.

Aceste evenimente afecteaza din ce in ce mai multe zone de peste 100 de hectare, in special in Europa Mediteraneana.

Conform unui studiu european (Peseta II), suprafetele din sudul Europei predispuse la incendii s-ar putea extinde de la 50% la 100% pe parcursul secolului XXI, in functie de intensitatea fenomenului de incalzire.

Schimbarile climaterice ar putea determina "cresterea duratei si a severitatii sezonului incendiilor, dar si extinderea zonelor de risc si a probabilitatii (declansarii - n.red.) unor incendii de proportii", a subliniat Blanchard.

Citeste mai multe despre vremea extrema din Europa:

Alaturi de actiunile pe termen lung impotriva incalzirii globale ar trebui sa se ia in calcul controlul urbanizarii, delimitarea culturilor agricole pentru stoparea raspandirii focului, curatarea solului de resturi vegetale, respectarea instructiunilor de siguranta in zonele forestiere si evitarea plantarii de specii usor inflamabile, mai arata sursa citata.

Portugalia a adoptat o reforma privind padurile, menita sa reduca numarul arborilor de eucalipt prezenti masiv pe teritoriul sau. Aceasta specie de copaci foarte inflamabila ocupa in 2010 o suprafata de 812.000 de hectare, in crestere cu 13% in raport cu 1995.

Potrivit France-Meteo, in trimestrul urmator (august, septembrie, octombrie) nu se intrevedere nicio schimbare in ceea ce priveste precipitatiile in tarile mediteraneene.

La nivel mondial, o vreme "mai secetoasa decat in mod normal" va afecta in special Europa de Vest, sudul Scandinaviei si tarile baltice.

Citeste si Un tanar din Pitesti cu doctorat la Harvard a facut un studiu alarmant despre viitorul planetei, preluat pe prima pagina de presa din Occident

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#incendii Franta Italia Portugalia , #incalzire globala